Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megvétózták Genf új zenei központját

Megvétózták Genf új zenei központját

Népszavazásra bocsátották Genfben a Cité de la musique nevű projektet, amelynek keretén belül új koncert- és oktatási központ épülne a svájci városban. A szavazáson szűk többséggel a nemek száma győzött.

- hirdetés -

A párizsi Cité de la musique nevű városrész mintájára építenének egy modern zenei komplexumot Genfben, amelyben három koncertterem – köztük egy 1600 férőhelyes – és a Genfi Zeneművészeti Egyetem kapna helyet, valamint ez lenne a központja a Suisse Romande Zenekarnak is.

- hirdetés -

A projektre építészeti pályázatot írtak ki, melyen a Pierre-Alain Dupraz és Gonçalo Byrne által beadott Résonances nevű terv került ki győztesen 2017-ben. A Cité de la musique megvalósítására 300 millió svájci frankot, vagyis kb. 100 milliárd forintot szántak.

A komplexum megépítése ellen azonban kampány indult, amelynek eredményeképp népszavazásra bocsátották a kérdést, és szűk többséggel, 50,86%-kal a nemek felé billent a mérleg. A Cité de la musique-ot ellenzők túl nagy méretűnek és elitistának látják a beruházást, hivatkoznak a klímaváltozásra és arra is, hogy a komolyzenén kívül más műfajok nem kapnának helyet az új létesítményben.

Steve Roger, a Suisse Romande Zenekar főigazgatója elmondta, hogy az 500 fős hallgatói közösséget számláló Genfi Zeneművészeti Egyetem jelenleg hét különböző helyszínen működik, ami nem tartható fent sokáig. Szükség lenne egy olyan központra, amely oktatási és koncerthelyszínként is tudna működni. Az igazgató továbbá cáfolta azt a vádat, hogy az új komplexumban csak komolyzenei koncerteket tartanának.

Bár a népszavazáson el lett utasítva a Cité de la musique megépítése, a szoros eredményre való tekintettel a svájci államtanács döntheti el a projekt sorsát.

(Via Diapason)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!