Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Verset mond a telefon a Szimpla Kertben

Verset mond a telefon a Szimpla Kertben

Ráadásul kortárs magyar írók, költők műveit. A Széphalom névre keresztelt hangantológiában színészek előadásában hallgathat a jelenkor Budapestjéről szóló műveket, aki felveszi a kagylót.

- hirdetés -

A Szimpla Kert Cserna-Szabó Andrást kérte fel a hangantológia kurátorának és művészeti vezetőjének. „Olyan írókat és költőket keresett meg, akikről tudta, hogy van mondanivalójuk a jelenkor Budapestjéről, akik folyamatosan reflektálnak a nagyvárosi környezetre.” – fogalmaznak a kezdeményezésről szóló posztban a romkocsma Facebook-oldalán.

- hirdetés -

A telefonban többek közt Babiczky Tibor, Erdős Virág, Fehér Renátó és maga a kurátor művei hallhatóak olyan művészek tolmásolásában, mint Grisnik Petra, Ónodi Eszter vagy Jéger Zsombor. A szerzők a lassan húszéves romkocsma tárgyai közül választottak maguknak ihletforrást. A felvételek a Szimpla Kert oldalán is meghallgathatóak.

Ide kapcsolódik:
Ha szeretnéd, neked is mondanak verset telefonon az Örkény művészei

Az antológia ötletgazdája az egyik tulajdonos, Kiss Attila volt az Index szerint. Elmondása szerint mindig is az volt a céljuk, hogy a Szimpla ne csak menő alternatív kocsma legyen, hanem egy olyan hely, amelynek minden bútora, tárgya árasztja a kultúrát. Ezzel egyúttal akocsmába betérő külföldieknek is közvetítenek egy csipetnyit a hazai kultúrából. Remélhetőleg ennek a gondolatnak a mentén hamarosan angolol is elérhetőek lesznek a telefon-versek.

„Szeretjük, hogy váratlan helyzetekben lehetőségünk van a számunkra fontos kulturális értékeket új közönségekhez eljuttatni

– aki megfordult már nálunk párszor, jól tudja ezt – így az, hogy a tárgyainkhoz irodalmi guide-okat rendeljük” – írják a közösségi oldalon.

A Széphalom név kikacsintás a Szimpla Kert helyszínére, a Kazinczy utcára. A nyelvújító Kazinczy Ferenc édesanyjától örökölte az akkor még Bányácskának vagy Kisbányának nevezett települést, amelynek ő adta a lényegesen irodalmibb Széphalom nevet. Ezt a település 1886-ban hivatalosan is fölvette. Kazinczy élete nagy részét itt töltötte, innen folytatta híresen élénk szakmai levelezését és itt is hunyt el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!