Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves szobron

Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves szobron

Egy kis viaszszobron találták meg Michelangelo ujjlenyomatát a londoni Victoria & Albert Múzeum szakértőinek közlése szerint.

- hirdetés -

Az ujjlenyomatot egy sötét vörös színű szobrocskán fedezték fel, amely egy nagyobb, befejezetlen márványszobor előtanulmányaként készült. Az ötszáz éves viaszszobor, amely A rabszolga címet kapta, II. Gyula pápa római síremlékének figuráihoz készült tanulmány volt. A szobor egy fiatal, kezeit az arca előtt összefonó aktot ábrázol – olvasható a CNN hírportálján.

- hirdetés -

A múzeum szerint a tervezett szobor a pápa végső nyughelyére szánt több mint 40 életnagyságú figura között volt. Michelangelo elkezdett dolgozni egy nagyobb márványváltozaton, de a művet végül nem fejezte be. A pápa síremlékének nagyszabású terveit később visszafogottabb formában valósították meg.

Michelangelo: tervrajz II. Gyula pápa síremlékéhez
Michelangelo: tervrajz II. Gyula pápa síremlékéhez

Az ujjlenyomat felfedezésének történetét a BBC kedden adásba kerülő dokumentumfilmje mutatja be a Múzeum titkai című sorozatban, amely a Victoria & Albert Múzeumban dolgozó szakértők munkájáról számol be.

„Izgalmas kilátás, hogy Michelangelo egyik ujjnyoma megmaradhatott a viaszban” – idézi a BBC sajtóközleménye a V&A egyik vezető kurátorát, Peta Motture-t, aki szerint a nyom a művész alkotófolyamatáról árulkodik.

Motture hozzátette: Michelangelo Buonarroti sok tanulmányként készített munkáját megsemmisítette, ezért a viaszmodell ritka betekintést nyújt az alkotás korai fázisába.

Michelangelo élete című 16. századi életrajzában Giorgio Vasari leírta, hogy a reneszánsz alkotó viaszmodelleket használt a nagy szobrok készítésénél. A szerző, aki a szobrász barátja volt leírta, hogy a művész vízbe merítette a modelleket, majd lassan kiemelte azokat, ahogy a megfelelő részeket kifaragta teljes méretben a márványtömbből.

A megközelítőleg 15 centiméter magas viaszvázlatot feltehetőleg 1516 és 1519 között készítette II. Gyula sírjához. A fiatal rabszolga szobra, amely ma a firenzei Accademia Gallery-ában látható több ponton is eltér a korábbi modellektől. Ez arról tanúskodik, hogy Michelangelo az utolsó pillanatban is változtatott a művein.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!