Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Semmelweis Ignácról készíti új filmjét Koltai Lajos

Semmelweis Ignácról készíti új filmjét Koltai Lajos

Semmelweis Ignác orvosról, az anyák megmentőjéről forgat filmet Koltai Lajos. Az operatőr és rendező, aki ősztől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) is tanít, további filmterveiről is beszélt. 

- hirdetés -

„Van egy pici áthallás a napjainkban pusztító pandémia okozta orvosi-kutatói kihívások és Semmelweis zseniális felfedezése – amivel anyák millióit mentette meg – között. A nagyon sok sikeres magyar filmet jegyző Lajos Tamás (Film Positive) a producer. Jövőre már forgatunk. A tanítványaim már jöhetnek is a forgatásra” – fogalmazott az alkotó, az SZFE honlapján megjelent interjúban. A rendező elmondta, hogy

- hirdetés -

a film Semmelweis élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről fog szólni, és azt is elárulta, hogy a forgatókönyv már elkészült.

Koltai Lajos ősszel kezdi tanítani az SZFE-én a rendező szakos mesterképzősöket. Erről megjegyezte, hogy nyolc hallgatót vett fel. „Egy jó színvonalú társaság, akiknek van még mit tanulniuk bőven, de bennük van az a fajta érzékenység, ami alapdolog annál, aki mester szakra jelentkezik” – fogalmazott.

Ide kapcsolódik:
„Arra kértek fel, amihez értek” – Megszólalt Koltai Lajos az SZFE-s kinevezése kapcsán

A rendező arról is beszélt, hogy a tanításra Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója beszélte rá. „Azt mondta, hogy azt tanítsd, amit csináltál, és ami te vagy. Ez egy nagyon szép felkérés” – tette hozzá. Koltai Lajos kiemelte, sok órát terveznek közösen az operatőr mesterosztályt vezető Vecsernyés Jánossal, hogy a rendező és az operatőr szakos hallgatók minél jobban megszokják egymást, és minél több gyakorlaton legyenek együtt.

Távolabbi terveiről elmondta, hogy

filmet szeretne forgatni barátja, a 2015-ben elhunyt Fejes Endre Szerelemről bolond éjszakán című regényéből, amelyet halála előtt adott át neki az író.

„Egy olyan mű, amit alig ismernek, de fantasztikus anyag. Azt szívesen megcsinálnám. És dédelgetett tervem egy film Tesláról, nekem írták a könyvet, azt remélem, meg tudom csinálni” – fogalmazott.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!