Papageno Radio
Film Enyedi Ildikó filmjét itthon Miskolcon mutatják be először

Enyedi Ildikó filmjét itthon Miskolcon mutatják be először

A feleségem története lesz az idei, 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zárófilmje. A fesztiválozók szeptember 18-án láthatják az alkotást, amelyet Cannes-ban is imádtak. A Füst Milán-feldolgozás szeptember 23-án kerül a mozikba.

A Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült A feleségem története a CineFest Kitekintő szekciójában lesz majd látható. A 2021. szeptember 10-18. között megrendezett 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje. Szeptember 18-án ezzel a filmmel zárul a rangos nemzetközi filmes mustra.

A július 14-i Cannes-i világpremier és szinte közvetlenül a 46. Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon történő észak-amerikai debütálás után, szeptember 18-án a hazai közönség is láthatja Enyedi Ildikó legújabb alkotását. Hazánkban először a 17. CineFesten vetítik A feleségem történetét. A film magyarországi díszbemutatója a CineFest hivatalos szelekciójában, a Kitekintő szekcióban szerepel majd a négy ország koprodukcióban készült, angol nyelven forgatott alkotás. Ez lesz az első alkalom, hogy a filmet magyar szinkronnal vetítik.

Enyedi Ildikó: Feleségem története - fotó: Csata Hanna
Enyedi Ildikó: Feleségem története – fotó: Csata Hanna

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci Álmodozók), Josef Hader (Stefan Zweig – Búcsú Európától) Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A négy ország koprodukcióban készült alkotást Gijs Naber és Léa Seydoux főszereplésével, magyar szinkronnal szeptember 23-ától a Mozinet forgalmazásában vetítik a hazai mozik.

„Azt hiszem, nagyon sokan félre értik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne.

A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre,

amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra.” – nyilatkozta Enyedi Ildikó.

Ide kapcsolódik:
Enyedi Ildikó: „A feleségem története nem olyan film, amilyet egy kelet-európai rendezőnőtől elvárnak"

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám.

A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András). A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban, francia részvétellel, a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide. A film szeptember 23-ától lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!