Papageno Radio
Intermezzo Még tíz napig látogatható a Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállítása

Még tíz napig látogatható a Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállítása

Szeptember 19-ig láthatók a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekművei a Magyar Nemzeti Galériában.

A Tate Britain az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye, amelynek kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak, a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma alkotóinak a művei.

Az irányzatot Magyarországon először átfogóan bemutató kiállításon közel száz lenyűgöző alkotást láthat a közönség. A tárlaton bemutatott remekművek között van a mozgalomalapító Dante Gabriel Rossetti Ecce Ancilla Domini! (Angyali üdvözlet) és John William Waterhouse 1888-as Shalott kisasszonya című alkotása is. Rossetti egyik fő műve, az ikonikus Ábrándozás, szintén Londonból, a Victoria and Albert Museum gyűjteményéből érkezett a budapesti kiállításra.

A Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is megtekinthető Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében címmel.

Ide kapcsolódik:
A kortárs művészet legnagyobbja a Nemzeti Galériában – Mi Gerhard Richter titka?

A kiállításokban rendszeresen tartanak online és helyszíni tárlatvezetéseket, melyeken a látogatók részletesebben megismerhetik az angol mozgalom hátterét és a korszak művészeinek izgalmas életpályáját. A tárlatvezetések mellett az elsősorban családoknak készült audio guide, a középiskolás korosztálynak készült kiállításvezető és a múzeum honlapján online elérhető tárlatvezetések is segítik a lenyűgöző tárlat felfedezését.

A tárlatok utolsó hetében három alkalommal hosszított esti nyitvatartással várják a látogatókat. Szeptember 15-én, a népszerű Borszerda estek következő alkalmán, a kiállítások 22 óráig tartanak nyitva, emellett Plesznivy Editnek, a kiállítások társkurátorának előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A záró hétvégén, szeptember 18-án és 19-én a tárlatok 20 óráig látogathatók.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!