Papageno Radio
Intermezzo Nigériai kórház javára ad jótékonysági koncertet Mocsári Károly

Nigériai kórház javára ad jótékonysági koncertet Mocsári Károly

Szeptember 3-án 19 órakor ad jótékonysági koncertet Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz templomban. A koncert ingyenes, de az adományokból befolyt összeggel a nigériai Szent József kórház és szülészet létrehozását lehet támogatni.

A jótékonysági koncert szervezője a Magyar Kurír, fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

A belépés ingyenes, de az adományok a Szent József kórház és szülészet létrehozását segítik a nigériai Ifite-Ogwariban. (Az összeg kedvezményezettje a nigériai Onitshai Főegyházmegye.)

A koncertműsor Beethoven c-moll, ismertebb nevén Pathétique-szonátájával indul, ezt követi egy válogatás Chopin Hat mazurkájából. Ezután ismét egy Beethoven-mű, az f-moll, Appassionata-szonáta szólal meg. A koncertet Liszt Ferenc Obermann völgye című műve zárja.

Mocsári Károly 1985-ben diplomázott a Zeneakadémián Nádor György osztályában, majd a philadelphiai Curtis Intézet posztgraduális képzésen Jorge Boletnál tanult, valamint Yvonne Lefébure mesterkurzusait látogatta Párizsban, ahol később letelepedett. Több rangos nemzetközi verseny díjazottja: Athén, Barcelona, Montreal, USA Van Cliburn, Rubinstein Tel Aviv. Az 1986-os budapesti Liszt-verseny győztese, valamint a londoni Terence Judd- és a párizsi Cziffra Alapítvány nyertese.

 

Nemzetközi karrierje 1984-ben kezdődött. Azóta a világ jelentős koncerttermeiben szerepelt, szólistája volt a Manchester Hallé, a London Philharmonia, English Chamber Orchestra, Istanbul Chamber Orchestra, New-Zealand Symphony, Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela, berlini Rádiózenekar, BFZ, NFZ. Fellépett az izraeli és a montreali szimfonikusokkal is. Partnerei Youri Bashmet, Sir Andrew Davis, Dennis Russel Davies, David Grimal, Barbara Hendricks, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Kobayashi Ken-Ichiro, Perényi Miklós, Mstislav Rostropovitch, Vladimir Spivakov, Sergej Nakarjakov, Vásáry Tamás, a Keller, a Takács-Nagy és a Tokyo Kvartet.

 

A Darvas János által Brahmsról készített Wären nicht die Frauen című film zenei idézeteinek is közreműködője volt Daniel Barenboïm, Dietrich Fischer-Dieskau, Kocsis Zoltán és Itzhak Perlman mellett. Liszt és Bartók lemezfelvételeivel kivívta a nemzetközi szaksajtó elismerését. Mesterkurzusokat tart és nemzetközi zongoraversenyeken zsűrizik.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!