Papageno Radio
Játék A szecesszió születése a mozivásznon – Játék

A szecesszió születése a mozivásznon – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

December 13-tól kerül a hazai mozikba A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, amely a 19-20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életet és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas korszakát mutatja be, művészeti, történelmi és társadalmi szempontokra egyaránt rávilágítva.

A Klimt és Schiele Amor és Psyche címmel mozikba kerülő látványos dokumentumfilm a művészet, az irodalom és a zene történetének egy mágikus időszakát idézi meg, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezte az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség mint szimbólum új értelmezést nyert a pszichológiában és a művészetben egyaránt.

A Michele Mally rendezte alkotás vezérfonalául Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó, nagyszabású kiállítások szolgálnak, amelyeknek többek között bécsi Leopold Múzeum, az Albertina Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adtak otthont.

A tematikus tárlatvezetések mellett a film ívét egy történelmi kávéházakból Bécs kulturális nevezetességeiből induló utazás adja, amely érinti Klimt műtermét, Freud házát, a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt, és ahol 1912-ben bebörtönözték.

Ez az utazás Bécsen túlmenően érinti a Klimt által kedvelt Ravennát, és a New York-i Neue Galerie-t is.

A művészettörténeti vonatkozásokon kívül fontos részét képezi a filmnek a századfordulós Bécs nyüzsgő kulturális és társadalmi közegének bemutatása, és a közelgő I. világháború hatásai a művészvilágra, amelyet átfogó módon, többféle nézőpontból vizsgál az alkotás.

A 4K minőségben forgatott filmet a művészettörténeti narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei is színesítik.

A film plakátja

A modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé vált e rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, kezdve Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítéséig és Schiele magával ragadó aktjainak és nyakatekert figuráinak szokatlan körvonalaiig.

Az alkotás Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz látható, emellett többek között Szolnokon, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Szentendrén is bemutatják, eredeti nyelven, magyar feliratal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája ezen az oldalon olvasható.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 11-én 19:00-kor kezdődő vetítésen. (Három szerencsés megfejtőnk tekintheti meg partnerével a filmet.)

Kérdés: Melyik festmény látható a film plakátján?

a) Adele Bloch-Bauer I.

b) Judit Holofernész fejével

c) Nuda Veritas vagy a meztelen igazság

A válaszokat december 10-én, 16 óráig, a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk.

Promóció

X
X