Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Közvetítés – Május 31., 19:00 – Glissotar: a tárogató új arca

Közvetítés – Május 31., 19:00 – Glissotar: a tárogató új arca

A templomtereket különleges kortárszenei programmal életre keltő ÚjLélekZene sorozat hétfői, Érintés című koncertjén egy új magyar hangszer, a glissonic tárogató mutatkozik be. A világhódító útra indult magyar hangszer feltalálója, Váczi Dániel szólódarabokkal mutatja be a glissotar sokszínűségét, amiket virtuóz magyar előadóművészek improvizációja köt össze. A koncert a helyszínen és online, a Papageno oldalán is követhető.

- hirdetés -

A tárogató és a „zenei csúszkálás” (glissando) szavakból állt össze a glissotar neve, amely egy hangszercsalád első tagja: szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik olyan fúvós hangszerek kialakításán, amelyek alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre.

- hirdetés -

A Sonus Alapítványnak a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló projektjében most reflektorfénybe kerül a tárogató hagyományaira építő különleges hangszer, amely kortárs klasszikus zene mellett a jazz és világzene képviselőinek is izgalmas lehetőségeket tartogat.

Ide kapcsolódik:
Közvetítés - A tárogató megújításával született új magyar hangszer

A május 31-én 19 órától a Hold utcai templomban megvalósuló koncerten a feltaláló Váczi Dániel olyan darabokból válogat, amelyet az Alapítvány által kiírt nemzetközi zeneműpályázatra érkeztek öt kontinens zeneszerzőitől.

A glissotar szólódarabokat improvizációs játék köti össze egyetlen ívbe, amely során Borbély Mihály hagyományos tárogatón, Fassang László orgonán, Bali János furulyán és Ajtony Csaba elektronikus orgonán lép párbeszédbe az új hangszerrel. Az est házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész.

A koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációt igényel. A koncert online is követhető a Sonus Alapítvány és a Papageno Facebook-oldalán.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.