Papageno Radio
Papagenda Programajánló - 2018. június 4-10.

Programajánló – 2018. június 4-10.

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lassan azt is mondhatnánk, Budapest egész évben a zene fővárosa, hiszen minden hónapra jut néhány világsztár vagy egy kiemelkedő jelentőségű fesztivál. A hónapok házi versenyében valószínűleg június lenne a győztes a Budapesti Wagner-napokkal, az induló Budapesti Nyári Fesztivállal, a még tartó Kékszakállú100-zal, és a Budapesttől szűk két órára levő Bartók Plusz Nemzetközi Operafesztivállal.

június 4.

Kékszakállú100

Bartók Béla egyetlen operájának felütésében egy – Judit és a Kékszakállú történetén kívül álló szereplő zenei kíséret nélküli – öt versszakból álló, prózai prológussal szólítja meg a közönséget. Balázs Béla különös bevezető szövege képezi Madarász Iván ötödik zenés színpadi művének alapját. Az ősbemutatót követő napon szintén először hallható az Erkel színpadán Vajda Gergely Barbie Blue című alkotása, ami A kékszakállú herceg vára „párdarabjaként”, annak ihletésére, Bartók születésének 125. évfordulójára készült.

mikor: 19.00 (5-én is); hol: Erkel Színház; mennyi: 500 Ft; további információ

június 5.

Binder Károly–Káel Norbert: Liszt-reflexiók

Binder Károly és Káel Norbert

A tavalyi Artisjus-díjas zongoraművész, Binder Károly és egykori tanítványa, Káel Norbert viszonylag sűrűn játszik együtt: mostani estjük során ezúttal nem Liszt-műveket interpretálnak, viszont szerzeményeik és improvizációik a liszti felfogáson és hagyományon alapulnak egy jó ürügy a zenei és technikai szárnyalásra. Lisztománia!

mikor: 20.00; hol: Müpa; mennyi: 2500-3900 Ft; további információ

június 6.

Polyjazz

A német és francia kortárs jazz kiemelkedő, kreatív muzsikusaiból álló TransEuropeExpress (eredetileg T.E.E. Ensemble) oktett 2013-ban alakult, francia és német premierjeire ugyanazon év őszén került sor, Párizsban illetve Kölnben. A TransEuropeExpress a szokásos kis létszámú formáció és a bigband-felállás közötti összetételével képes arra a bűvészmutatványra, hogy a mozgékonyságot és az improvizációs szabadságot széles hangszínpalettável ötvözze. Ebben a felállásban az egyéni szólisztikus megnyilvánulásokon kívül van hely az improvizációra, és áttetsző, kamarazenei hangzás jön létre. A tagok eltérő zenei tájszólásaik kölcsönhatásaiból és kapcsolódásaiból merítenek alkotóerőt és az európai jazz színes, sokrétű képeit hozzák létre.

mikor: 20.00; hol: BMC; mennyi: 1800 Ft; további információ

június 7.

Budapesti Wagner-napok 2018

Fischer Ádám fotó: Csibi Szilvia / Müpa

A megújulás és változatosság jegyében zajlik ebben az évben a Budapesti Wagner-napok rendezvénysorozata, amely ezúttal nem a Ring-tetralógiát, hanem a szerző három másik nagyszabású zenedrámáját vonultatja fel. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei Fischer Ádám vezetésével az elmúlt tizenkét évben a szerző minden klasszikussá vált operáját, vagyis az úgynevezett teljes bayreuthi kánont színre vitte szcenírozott előadásokon. Ebben az évben A bolygó hollandi – 2015-ös elsöprő sikere után – újra Kovalik Balázs rendezésében kerül színre a Nemzeti Énekkar és a No Comment Társulat közreműködésével a svéd bariton John Lundgrennel a címszerepben. A Tannhäuser Matthias Oldag rendezésében, a produkció felfrissített változatában látható. A korábbi adaptációból itt lesz többek között Szabóki Tünde, aki Erzsébet szerepében hatalmas sikert aratott, mellette a címszerepben a kitűnő amerikai hőstenor, Stephen Gould énekel. Az előadásban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus egészíti majd ki. Trisztán és Izolda lenyűgöző szerelmének történetét új előadásban, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar Férfikarának tolmácsolásában élvezhetjük. Az előadást az olasz színház kiválósága, Cesare Lievi állítja színpadra Anja Kampe és Peter Seiffert énekesekkel. Az idei Wagner-ünnepet Camilla Nylund estje teszi teljessé, aki Wagner és kortársai dalköltészetéből válogat.

mikor: június 7-17.; hol: Müpa; mennyi: 5500–19900 Ft; további információ

június 8.

Marsovszky Johannes diplomakoncertje

A műsoron felhangzik Weber: A bűvös vadász című operájának nyitánya, Mahler: Gyermekgyászdalok ciklusa, valamint Brahms 2. (D-dúr) szimfóniája. A koncerten közreműködik Meláth Andrea és a Duna Szimfonikus Zenekar.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: ingyenes (a koncertre díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában); további információ

Bartók Plusz Operafesztivál 2018

A rivális (La Rivale)

A Bartóktól Prokofjevig zenei csemegéket, klasszikus és modern zenés színházi élményt egyaránt kínáló miskolci operaünnep idén két magyarországi ősbemutatót kínál: a Semmelweis és A rivális (La Rivale) darabokat, egy amerikai és egy olasz zeneszerző kortárs operáját. A klasszikus magyar rockopera, az István, a király a Bartók Pluszon a „csúcsra” ér. A mű bemutatójának 35. évfordulója alkalmából a megszokottól eltérő díszelőadáson, hangversenyváltozatban hallható majd. Az európai társulatok vendégjátékában A három narancs szerelmese Prokofjev-operát zágrábi társulat hozza el Miskolcra. Az Ezrek operája programban a Don Giovanni mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál Miskolc emblematikus helyszínén, az Avasi kilátónál. A Rock Giovanni című darab rendezője a mélylélektani szemléletmóddal, aprólékosan kidolgozott előadásairól ismert Vlad Troickij. A Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt hangversenyprogramjában ismét Miskolcon vendégeskedik az I Musici di Roma, amely klasszikus repertoárja mellett kortárs művek előadásával is meglepi a közönséget. Bartók A kékszakállú herceg vára című operabemutatójának centenáriumán a Kékszakállú 100 programmal – Michał Znaniecki világhírű rendező 3 Bartók operarendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással tisztelegnek a szerző géniusza előtt.

mikor: június 8-17.; hol: Miskolc; mennyi: 650–3600 Ft; további információ

június 9.

Kezdődik a jubileumi Budapesti Nyári Fesztivál

A képre kattintva végiglapozhatja a fesztivál teljes programját!

A Szabad Tér Színház ünnepi évadra készül: 80 évvel ezelőtt nyílt meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Budapest két nyári színháza, a városmajori és a margitszigeti mintegy 120 programot kínál több mint 150 ezer vendégnek: igényes előadásokat, bemutatókat, prózát, operát, balettet, komoly- és könnyűzenei koncerteket, gyerekszínházat, ingyenes családi programokat és kiállításokat, neves hazai és külföldi alkotók és előadóművészek közreműködéseivel. A jubileumi évad nyitóünnepsége kiköltözik a budapestiek egyik legkedveltebb szabadidős helyszínére, a Margitszigeti Nagyrétre. A Héja Domonkos vezette Magyar Állami Operaház Zenekara és az Eurovíziós Dalverseny-győztes hegedűvirtuóz-énekes Alexander Rybak ingyenes koncertje a legnépszerűbb tánczenékből és közkedvelt zeneművekből összeállított műsor keretein belül tesz kísérletet az egyszerre legtöbben keringőzők világrekordjának felállítására.

mikor: 18.00; hol: Margitszigeti Nagyrét; mennyi: ingyenes, de regisztrációköteles; további információ

június 10.

Weiner-koncert

A Budapesti Vonósok közös hangversenye a a Wiener Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeivel, ahol a legfiatalabb zenei tehetségek mutatkoznak be.

mikor: 18.00; hol: budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium; mennyi: 1000-2000 Ft

Promóció

X
X