Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Koncertterem és kifutó

Koncertterem és kifutó

Jól ismert művek új interpretációban és gyakran játszott darabok egymás mellett egészen más fényben megcsillanva. Hommage egy nagy elődnek, születésnapi ajándék a közönségnek és ősbemutató. Nagyzenekari és kamaraestek, szólisták és egy különleges kórus. Ezen a héten ismét színes Budapest zenei kínálata.

Születésnapi koncert a Rádiózenekarral

- hirdetés -

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

- hirdetés -

Az együttes a megalakulás 75. évfordulóján különleges alkalmakra komponált, ünnepi zenékből összeállított koncerttel várja közönségét október 9-én a Zeneakadémián. A hangversenyen különösen izgalmas összehasonlításra adnak alkalmat Liszt és Dohnányi ötven év különbséggel komponált darabjai.

Borbély László és a 19. század

Akár szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy egy zenetörténeti ritkasággal, valószínűleg Beethoven egyik rögtönzését megörökítő opusszal nyitja szólóestjét a fiatal magyar zongoraművészek egyik legérdekesebb alakja, Borbély László., aki október 10-én koncertezik a Zeneakadémián. Mostani, Brahms- és Schumann-művekből összeállított műsora tekinthető úgy is, mint különböző műfajú 19. századi zongorazenékből összeállított ízelítő.

Catwalk koncert Az Ügyből

Az Ügy – fotó: Nagy Gergő

Október 11-én és 12-én, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében látható a Soharóza Az Ügy című bemutatója a Trafóban. Az előadás egy hivatal hétköznapjait jeleníti meg, amint a lakosok növekvő kétségbeeséssel próbálják elintézni az állam által előírt feladataikat, eleget téve a bürokrácia fojtogató feltételeinek. A Soharóza tagjai Nagy Fruzsina extravagáns jelmezeiben járják az adminisztrációs köröket, miközben népzenei alapokra építkezve énekelnek Bartha Márk elektronikus kíséretével megbolondítva – így teljesítve ki a catwalk koncert névre keresztelt, különleges műfajt.

A Mahler-sorozat folytatódik

Csaba Péter folytatja azt a több éve tartó sorozatot, amelynek keretében előadja Gustav Mahler több szimfóniáját. Ezen a hangversenyen az egyik legnagyobb szabású, időtartamban és a zenei mondanivaló súlyában is hatalmas mű, az V. szimfónia hangzik el egy rövid, Rückert verseire írt darab kíséretében. Az október 12-i, Zeneakadémián tartandó koncertem Meláth Andrea lesz a MÁV Szimfonikusok vendége.

Mesék és kontrasztok

Október 13-án a Bartók-emlékházban Marczi Mariann (zongora), Milan Pala (hegedű) és Horia Dumitrache (klarinét) ad kamaraestet. A műsoron Bartók: Kontrasztok, Schumannnn: Mesejelenetek (op. 132) és Stravinsky: A katona története (trió változat) című művei szerepelnek.

Másképp hangolt zongora

Johann Sebastian Bach nevezetes műsorozata, a Das wohltemperierte Klavier egy, a maga idejében újszerű hangolási rendszer mellett érvelt, leginkább a minőség erejével. Az idő Bachot igazolta, ugyanakkor ma már mind világosabb, hogy a „jól hangolt zongorának” nemcsak előnyei, de bizony hátrányai is adódtak.

Wolf Péter

Wolf Péter a nagy előd előtt tisztelgő, játékos című kompozíciójának néhány részletével már találkozhattunk a közelmúltban. A teljes művet, melyet Balog József hamarosan lemezre vesz, a közönség a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon megvalósuló lemezbemutató koncerten ismerheti meg október 13-án a BMC-ben.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.