Papageno Radio
Folk Az ünnepi készülődés hete

Az ünnepi készülődés hete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A karácsony előtti utolsó hétre különleges hangulatú koncerteket ajánlunk: jótékonysági hangversenyt, diplomakoncerteket, az ünnepkör dalait, Bach Karácsonyi oratóriumát.

Ingyenes koncertek december 17. és 23. között

december 17.
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Monostori Gábor és Botvay Károly tanítványa
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – Doktorandusz koncert
19.00 Pesti Vigadó – a Jánosi együttes koncertje

december 18.
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Szentpáli Roland (tuba) záró DLA-koncertje
18.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Fülei Balázs tanítványai
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – Horváth Sára (brácsa) diplomakoncertje

december 19.
18.00 Zeneakadémia, Solti terem – Kodály mindenkié (dokumentumfilm-vetítés)
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Szabó Judit tanítványai
19.00 Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom – a Schola Academica karácsonyi hangversenye

december 23.
18.00 Deák téri evangélikus templom – J. S. Bach: Karácsonyi oratórium

Bohémek

A mű, helyesebben szólva a művek, amelyek két nagy művész barátságát sírig tartó rivalizálássá változtatták… Mert hiába ajánlotta fel Ruggero Leoncavallo jóbarátjának, az ifjú Puccininak a Bohémélet librettóját, az nem fogadta el. Aztán hiába kérte arra, hogy ne kezdjen mégis a komponálásához, hisz ő maga már hozzáfogott… És hiába aratott komoly sikert Bohémek című alkotása Puccinié után egy évvel, az utókor – de legyünk őszinték, már a jelenkor is – a Manon Lescaut komponistája mellett tette le a voksot. Ugyanakkor, közelebb hajolva Leoncavallo alkotásához, a méltatlanul mellőzöttséget állapíthatjuk meg, és hát mégiscsak a Bajazzók szerzőjéről van szó! A két ikermű olasz címét tekintve betűre ugyanúgy szól (La bohème), magyarul kis különbséget téve játszották eleink, és most a félreértések elkerülése végett mi is így teszünk a karácsonytájt igen illő, másik „bohémopera” közvetlen közelében: Bohémek. A koncertszerű előadásra december 17-én kerül sor az Erkel Színházban.

Puccini Bohéméletére nyílt adventi naptárunk nyolcadik ablaka.

A zenekar mesterei

Takács-Nagy Gábor

Klasszikusok mesterkézben – akár ezt a címet is adhatnánk a december 19-i estének, hiszen Takács-Nagy Gábor világhírű hegedűművész-karmester vezetésével ad ízelítőt a bécsi klasszikusok muzsikáiból otthonában a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. Mozart G-dúr hegedűversenyének szólóját Kruppa Bálint, a Kamarazene Tanszék oktatója, a Kruppa Vonósnégyes alapítója játssza. A koncert zárószáma Beethoven VI. (F-dúr) szimfóniája, melyet ma „Pastorale” néven ismerünk.

Sztárok a tehetségekért

Kristóf Baráti – fotó: Marco Borggreve

2018. december 19-én, este 7 órakor kezdődik a Pesti Vigadóban Rost Andrea jótékonysági hangversenye, amellyel a Kossuth-díjas művésznő, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának, ismertebb nevén a Pető Intézet, jószolgálati nagykövete az intézet művészeti tehetséggondozási programját kívánja elősegíteni a Tehetség Évének záróeseményével. A koncerten Rost Andrea mellett fellép Simic Aleksander csellista, a 2017-es Virtuózok felfedezettje, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, Sándor Csaba operaénekes, a Bartók–Pásztory-díjas Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató Walter Judit, zongorán közreműködik Arany Zsuzsanna), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács János Kossuth-díjas karmester.

Szabó Balázs Bandája – évzáró dupla koncert

Ha Szabó Balázs és bandájának koncertjét ajánljuk, amelynek helyszíne az Akvárium, soha nem egy estéről van szó: most decemberben is dupla koncertet ad (21-én és 22-én). Az idén negyvenéves előadó eddigi munkássága sokak számára egyaránt példamutató, hiszen olyan természetességgel ingázik folk, költészet, pop között, ahogy itthon tényleg csak kevesen, mindezen túl rengeteg fesztiválra, klubkoncertre járó fiatallal ismertette meg ezt a látszólag fülbemászó, ám mégis összetett zenei világot, míg a hasonló attitűddel játszó ifjabb előadók egyre nagyobb sikereket aratnak Bagossyéktól az Aurervoirig. A zenekar nemrég jelentette meg ötödik nagylemezét Hasonlatok címmel, amely a Szabó Balázs Bandája történetének első koncertlemeze is. 

A Radnóti Miklós megzenésített verseit tartalmazó koncert a Kiscelli Múzeum templomterében készült.
„Radnóti költészete túlzás nélkül egy életre meghatározta sorsomat, mondanom sem kell, mekkora izgalommal engedem hát most útjára ezeket a dalverseket. Bízunk benne, hogy otthonra lelnek nálatok a dalok és talán új kapukat is nyitnak majd: forgassátok, őrizzétek, szeressétek Radnóti verseit, s ő olyan lesz, mint egy véletek nőtt barát.”

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X