Papageno Radio
PR Újjászületett a Budavári Palota csodája!

Újjászületett a Budavári Palota csodája!

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Budavári Palotában augusztus 20-án nyílt meg az újjászületett Szent István-terem. A rekonstruált történelmi helyiséget egykor királyok használták fényes események helyszíneként, kialakítása az iparművészet csúcsa volt a 19-20. század fordulóján. Most már újjáalkotva lehet megtekinteni káprázatos berendezését és látogatható a hozzá tartozó kiállítás is!

Az államalapító királyunk nevét viselő helyiség Hauszmann Alajosnak köszönhetően jött létre, aki a dualizmus korának neves építészeként a Budavári Királyi Palota századfordulós bővítését vezette. Hauszmann a déli összekötő szárny ékszerdobozaként álmodta meg a Szent István-termet, a korabeli magyar iparművészet kimagasló teljesítményét, amelynek berendezése az 1900. évi párizsi világkiállításon kiérdemelte a zsűri nagydíját.

A második világháború pusztításai során azonban a terem berendezése megsemmisült, és később sem állították helyre.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében az elmúlt években korhűen rekonstruálták a századforduló csodáját. A terem elrendezése, díszítése és bútorzata mindenben a hauszmanni elképzelést követi, a monumentális kandalló – amelynek párkányát Szent István mellszobra díszíti – az eredetihez hasonlóan a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában készült.

A Budavári Palota újjászületett csodája az egyedülálló berendezésén kívül további érdekességeket is tartogat! A látogatók a terem felé haladva egy különleges kiállítást is megtekinthetnek, melynek része a világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel installációja is.

A kiállítás bemutatja a terem iparművészeti különlegességeit, a hajdani mesterek munkáinak hátterét és az újjászületés részleteit. A tárlat szenzációja Aba-Novák Vilmos 1936-ban megalkotott festménye, amely kiállításon mostanáig nem volt látható. A mű azt a pillanatot jeleníti meg, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának. A kiállításon mindezek mellett megcsodálható Szent István 1635-ben, Rómában készült nagy hermája, amelyet megalkotása óta a zágrábi egyházmegye székesegyháza őriz és Budapesten most először látható.

Havadtőy Sámuel kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely az Intelmek csaknem ezeréves szövegén alapul.

Az újjászületett Szent István-terembe egy hétvége alatt elfogyott az összes előregisztrációs jegy, azonban a Budavári Palota csodája foglalás nélkül is ingyen megtekinthető augusztus 20-tól a hónap végéig. A 20 perces turnusokban a szervezők helyet biztosítanak az időpont nélkül érkezőknek is, de nekik vélhetően egy kicsit többet kell majd várniuk a helyszínen. A szeptember 1-től induló bővített, 1 órás, személyes vagy tabletes digitális tárlatvezetésekre már lehet jegyet venni a https://szentistvanterem.hu oldalon.

Látogassanak el Önök is a Budavári Palotába és tekintsék meg a magyar iparművészet újjászületett csodáját!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!