Papageno Radio
PR Robbant a Fame-bemutató a Vörösmarty Színházban

Robbant a Fame-bemutató a Vörösmarty Színházban

Túlzás és elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a szombati premier után szinte felrobbant a nézőtér. Hosszú idő, sok munka, áldozat és harc után szeptember 11-én a nagyközönség előtt is bemutattuk a Fame című musicalt.

Mielőtt azonban felgördült a függöny, a Vörösmarty Színház szíve-lelke, Rácz Mária, igazgatói titkár átvehette Székesfehérvár egyik legrangosabb színházi elismerését. Marcsi 2009 óta a Vörösmarty Színház munkatársa, a székesfehérvári színházi élet szervezésének meghatározó alakja. Több mint 10 éve igazgatói titkárként segíti a vezetőség munkáját, összefogja az egyes szakterületek tevékenységét. Feladatát körültekintően, nagy szaktudással végzi.

A 2016/17-es évadban elnyerte az „Évad nem művész állományú dolgozója” díjat,

amelyet a Színház társulatának tagjai minden évben titkos szavazást követően ítélnek oda az általuk arra legérdemesebbnek tartott munkatársnak. A Székesfehérvár színházi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat adományozott Rácz Máriának.

Pro Theatro díjátadó - forrás: Vörösmarty Színház
Pro Theatro díjátadó – forrás: Vörösmarty Színház

A díjátadó után pedig elkezdődött a Fame. Óriási várakozás övezte a világhírű musical bemutatóját, hiszen Hargitai Iván rendező csapata elementáris erejű előadást alkotott, aminek már nyáron híre ment, hiszen az egészségügyi dolgozók zártkörű előadások keretén belül már megnézhették.

Az előzmények: a munka egy hatalmas castinggal kezdődött, ahol több száz jelentkezőből választották ki azt a csapatot, akiket most a színpadon láthatnak. Táncosok, színészek, énekesek, egészen fiatalok, tapasztaltabbak, de közös bennük, hogy olyan energiát képesek adni a színpadról, hogy az ember beleborzong. A zsűrinek – az előadás alkotóinak – szokás szerint nem volt könnyű dolga, de egy

olyan CSAPATot sikerült összeválogatni, amelynek tagjai egytől egyig teljes erőbedobással készültek a nagy szerepre.

A válogató után azonnal megkezdődött a munka, tánc-és énekpróbák vártak a szereplőkre Rovó Tamás koreográfus, Beliczai Béla és Molnár G. Nóra koreográfus-asszisztens, valamint Kéménczy Antal vezetésével. Így az olvasópróbára a fiatalok már az alapokkal érkeztek. Ekkor kezdődött el a színpadi munka dandárja Hargitai Ivánnal, aki a bemutató időpontjához közeledve azt is elárulta, hogy nem csak a fiatalok tanulhattak tőle: „Lenyűgöző, hogy húszévesen micsoda elképesztő optimizmus, energia, a szó legjobb értelmében vett tenni akarás, naivitás van az emberben. Azt gondoltam, hogy még most is van bennem ilyen, de hát hozzájuk képest ez semmi.”

A Fame csapata - forrás: Vörösmarty Színház
A Fame csapata – forrás: Vörösmarty Színház

A többhetes próbafolyamat során mindenki erején felül teljesített, színpadi, tánc- és énekpróbák, sokszor szinte éjjel-nappal. Aki azidőtájt bejött a színházba a büfében itt-ott szundikáló huszonéveseket látott, akik egy-egy röpke 10 percre lefeküdtek pihenni, vagy épp a rendezőasszisztens (Németh Mariann Mary) gyógyítgatta sajgó lábukat, derekukat, izmaikat. A gyanútlan látogató azonban azt a tüzet is látta ezeken a fiatalokon, hogy minden sajgás és fáradtság ellenére nem adják fel, az az elszántság, ami a plakáton tükröződik a szemükből, ott égett már akkor is.

A kiváló koreográfiáért Rovó Tamás felelt, aki eddigi pályafutása legnagyobb munkájának tartja a Fame-et. Az előadás sikerességének titkát azonban nemcsak ebben látja : „Az ilyen nagyszabású előadások, ahol ilyen sokan vannak egyszerre a színpadon, nem feltétlenül attól tud jól működni, hogy jók a koreográfiák vagy a rendezés… ez nyilván nagyon fontos, de az

sokkal fontosabb, hogy a csapat energiája, összetartása, és az, hogy együtt húzzák a szekeret lejöjjön a színpadról, és ez itt működik.”

A Fame tanári kara (Kiss Diána Magdolna, Denk Viktória, Sághy Tamás és Kozáry Ferenc) pedig valóban vérbeli pedagógusként állt a csapathoz, nemcsak a színpadon, hanem a való életben is.

A Fame - Denk Viktória és Kiss Diána Magdolna- forrás: Vörösmarty Színház
A Fame – Denk Viktória és Kiss Diána Magdolna- forrás: Vörösmarty Színház

Ahogy mondani szokták, a gyümölcs beérett, és ha – a nyilvánvaló elfogultság miatt – e sorok írójának nem hisznek feltétel nélkül, álljon itt néhány nézői vélemény, amely bizonyítja, hogy az energia, amely az előadást létrehozta, célba ért:

Olyan érzelmi hullámok söpörtek végig rajtam, a nevetés és a könny váltotta egymást. Nagyon tetszett! Őszinte gratuláció mindenkinek! (A. F. Emília)

Szuper előadás, gratula a szereplőknek, valamennyi közremüködőnek, akik megálmodták, szinre vitték… (D. Erzsébet)

Tini fiam még egyszer meg akarja nézni…ez mindent elmond! (F. Edit)

A bemutató fantasztikus, pörgős, látványos, nagyon szuperek voltak a fiatalok.(…) Olyan érzelmek jöttek le a színpadról, hogy hűha. Sokan sírtak egyes számoknál. (L. Annamária)
A darab csodás, egész nap elbírnám nézni. Hatalmas energia, komoly motivátor. (D. Ágoston)

A főbb szerepekben: Katona Klaudia, Kusnyér Anna, Mechle Christian, Kádár Szabolcs János, Gadó Anita, Babinszki Virág, Tóth Károly, Szaszák Zsolt, Imre Krisztián, Horváth Dániel, Urbán-Szabó Fanni, Lázár Julianna, Wéber Tamás Bence, Náray-Kovács Zsombor, Jónás Szabolcs, Soltész Rita és Ács Bianka

További információkért és jegyekért kattints ide!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!