Papageno Radio
PR Évadnyitó társulati ülés a Vörösmarty Színház Pelikán Fészkében

Évadnyitó társulati ülés a Vörösmarty Színház Pelikán Fészkében

Megtartottuk évadnyitó társulati ülésünk, ezúttal a Pelikán Fészekben. Sok mindenről szó esett: a járvány okozta nehézségekről, az elmúlt időszakban végzett színházi munkáról, az önkormányzati támogatással megvalósult fejlesztésekről, valamint az új évad bemutatóiról és előadásairól is.

A megújulás alatt lévő Pelikán Fészekben tartott évadnyitó társulati ülésen a résztvevőket dr. Szikora János igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. „Mindannyian abban reménykedünk, hogy végre ismét egy teljes évadon keresztül járhatunk a Vörösmarty Színházba, amely a város és a régió kulturális életének egyik meghatározó központja. Nagyon nehéz időszak van az előadói tevékenységet folytatók mögött is, és itt ma mindannyian abban bízunk, hogy mind a nagyszínpadon, mind a megújult Pelikán Fészekben kiváló előadások részesei lehetünk” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester az évadnyitó társulati ülésen.

„Az élmény mellett fontos arra is felhívni a figyelmet: azzal, hogy jegyet és/vagy bérletet váltunk az idei évadra, a kulturális életet, a színházat támogatjuk.” A járvány okozta korlátozások miatt, hogy a tavaszi, kora nyári időszakban nem lehetett előadásokat tartani, az idei évben 60-70 millió forintos bevételkieséssel számol a színház. Székesfehérvár Önkormányzata azt a döntést hozta, hogy ezt a kiesett összeget biztosítja a színház részére. Így nincs akadálya annak, hogy az évad nyugodt körülmények között elkezdődjön. Emellett a színház fejlesztésére mintegy 165 millió forintot biztosított a város.

évadnyitó
Évadnyitó a Vörösmarty Színházban – fotó: Simon Erika

Az elmúlt időszakban a járvány miatt ugyan zárva volt a színház, ám az épületekben komoly fejlesztések valósultak meg. A Pelikánban a játszótér teljes hő- és hangszigetelése mellett megújult a vendégtér, és hamarosan befejeződik az emeleti társalgó felújítása is, számolt be röviden az elvégzett munkákról színházunk igazgatója: „Szeretnénk, ha a Pelikán a fiatalok alkotóműhelye lenne, hiszen 203 évvel ezelőtt ezen a helyszínen indult el a magyar nyelvű színjátszás hazánkban. Az a hév, az a lendület, amellyel a „szent suhanc”, vagyis Petőfi Sándor e falak között játszott, itt van ma is” – mondta dr. Szikora János, miközben leleplezte a költőt ábrázoló alkotást. Mint mondta, ez a társulat az elmúlt kilenc évben bizonyította, hogy tele van olyan kreatív erővel, amely a színház, a színjátszás jövőjét is biztosítja. Annak kapcsán, hogy jövőre lejár az igazgatói megbízatása, dr. Szikora János elmondta, szeretné folytatni ezt az alkotói munkát a társulattal.

évadnyitó
A Vörösmarty Színház társulata – fotó: Simon Erika

Szeptember 11-én, szombaton a várva várt Fame premierje lesz. A hónap végén Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatójára készül a társulat. Madách Imre klasszikusának folytatására négy kortárs író vállalkozott, Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál, az előadást pedig szintén négyen rendezték: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János. Az egész társulatot megmozgató előadást szeptember 25-én mutatják be.

Szeptember közepén, 15-16-án a színházban vendégeskedik az Orlai Produkciós Iroda Kaktuszvirága Kovács Patríciával és Ötvös Andrással a főszerepben. A Pelikán Fészekben ismét gombolyodnak a fonalak Kerkay Rita rendezésében. Az Odaadó hívetek, Surik című előadást szeptember 15-én láthatják este hét órától. A Kozák András Stúdióban szeptember 15-én és 29-én aztán felülhetnek az érzelmi hullámvasútra Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal és Ottlik Ádámmal a Szerelem, Ó! című előadásban.

Szöveg: Csordás Csilla

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!