Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció "A BFZ hitet ad a fiataloknak"

“A BFZ hitet ad a fiataloknak”

“A zenében és a táncban nem létezik hátrányos helyzet” – vallja a BFZ, és ezt a gyakorlatban is évről évre megmutatják. A június 10-i TérTáncKoncertre már javában folynak a próbák. Az eseményt hat nagykövet is támogatja, akiket cikksorozatban mutatunk be. Elsőként a Van Helyed Alapítvány vezetőjét, Bódis Krisztát kérdeztük.

- hirdetés -

“A Van Helyed alapvetése, hogy a társadalom perifériájára került csoportok érdekében kizárólag a hosszú távú, egymásra épülő, holisztikus és elkötelezett munkának van eredménye. Ugyan ezt képviseli a TérTáncKoncert hagyománya és a BFZ többi hasonló, sokoldalú társadalmi programsorozata.

Bódis Kriszta pszichológia és esztétika szakon végzett az ELTE-n. Közel száz dokumentumriportot készített a Magyar Televíziónak a kilencvenes évek végén a marginális csoportokról, társadalmi kérdésekről: prostitúcióról, kiszolgáltatottságról, homoszexualitásról, kirekesztésről, társadalmi előítéletekről, szolidaritásról, többek között a romák helyzetéről és a roma kultúráról is.

Közel húsz éve közvetlen a nyomorban élők között dolgozik (elsősorban Ózdon) azért, hogy olyan támogatások, szolgáltatások rendszerét működtesse, amely lehetővé teszi a nyomorból való kitörést. Ez a tevékenység 1998-ban kezdődött, amikor önkénteskedve egy cigánytelep közepére (az ózdi Hétes-telepre) alkotótábort szervezett, majd ebből a programból egy komplex teleprehabilitációs munka fejlődött ki, amelyet 2011-től rendszer szintű modellként a Van Helyed Alapítvány keretei között működtetett “Alkotásközpontú szociális és integrációs modell” néven. Ennek során a Hétes telepen élők építő közösséggé formálódtak, fürdőházat építettek, focipályát, közösségi tereket hoztak létre, de a Van Helyed csapata adósságkezelést, tanítást és alkotó munkát is folytatott a telepen élő romákkal összefogva.

A következő videó tavaly, az ózdi regionális találkozón készült:

- hirdetés -

Kövesd a TérTáncKoncert országos és budapesti eseményeit a facebookon is!

Fischer Iván rendíthetetlen kiállását ezért a legnagyobb örömmel támogatom, úgyis, mint alkotó ember, és úgy is, mint a hátrányos helyzetű, többségében roma gyermekek minőségi oktatásában, sikeres továbbtanulásában munkálkodó Van Helyed vezetője.

A közös alkotás élménye azért felemelő, mert elmossa a határokat.

Közös célunk, hogy megszakítsuk a nyomor újratermelődésének rettenetes köreit. Közös célunk, hogy ebben a szétszakadó társadalomban hidakat építsünk, találkozási pontokat teremtsünk. De ami a legfontosabb: a gyerekek sikeressége a társadalom sikere” – mondja Bódis Kriszta, a Van Helyed Alapítvány vezetője.

További információ ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.