Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás A reformáció 500 éve

A reformáció 500 éve

Csaknem 100 kölcsönző intézmény több mint 400 tárgyával nyílt meg 2017. április 26-án az IGE-IDŐK – A reformáció 500 éve című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás a Reformáció Emlékévének kiemelt eseménye.

- hirdetés -

500 esztendeje Luther fellépésével kezdődött a reformáció, amely gyökeresen megváltoztatta Európa arcát. A reformáció értékei az egyetemes kereszténység kincsei is, az egyetemes kereszténység öröksége pedig az egész emberiségé: a fél évezreddel ezelőtt elindult folyamatok máig hatnak életünk minden területén.

- hirdetés -

A reformáció az eredeti romlatlan állapotokhoz való visszatérés szándékával indult, ám sok tekintetben újat teremtett. Egyszerre képviseli a folytonosságot és a megszakítottságot. A vizualitásra és gyakorlatra épülő középkori kereszténységgel szemben az írott, prédikált és nyomtatott bibliai szövegre, Isten igéjére helyezi a hangsúlyt, ezzel újraértelmezi a hagyományok, a múlt és az idő szemléletét.

A reformáció korának emberei szenvedélyesen érveltek, harcoltak meggyőződésük mellett. Választ kerestek a legmélyebb egzisztenciális kérdésekre, elszántan kutatták életük értelmét. Ugyanúgy szembesültek e kérdésekkel, mint a ma embere, aki a látszólag mindenre magyarázatot kínáló tudomány megoldásainak birtokában van.

A reformáció olyan hitbeli, vallási folyamat, amelynek során kialakult az önmagáért, szűkebb és tágabb közösségéért felelősséget vállaló modern ember lelkisége.

A Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők kiállítása a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyaival ismerteti meg látogatóját, aki egyedülálló, páratlan kincseket láthat, és részletes magyarázó szövegek segítségével tájékozódhat. Az erdélyi fejedelmek portréi, Huszár Gál énekeskönyve, amely a világon egyetlen példányban létezik, az Esterházy-gyűjtemény egyes darabjai, a 17. századi politikai röplapok, a 18. századi torvaji orgona mind e fél évezred szellemi és tárgyi lenyomatai. Bemutatásuk magyarországi és határon túli múzeumok, gyűjtemények és egyházközségek példamutató összefogásával valósult meg.

A kiállítás támogatói: Reformáció 500 Emlékbizottság, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Országos Széchényi Könyvtár

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X