Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Tánc és film találkozása

Tánc és film találkozása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2017-ben első alkalommal jelentkezik a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen tánc-alapú filmekre fókuszáló nemzetközi seregszemléje.

A fesztivál címe a Lumière fivérek 1896-ban forgatott, Loie Fuller által előadott, Danse Serpentine-jére utal, amelyben a táncosnő végtelennek tűnő anyagból készített szoknyája, az azt megvilágító színes reflektorok fényjátéka, és a szinte követhetetlen mozgás együttese kápráztatta el a nézőket.

Magyarországon a rendszerváltás előtt Jancsó Miklós, Banovich Tamás és Horváth Ádám ötvözték előszeretettel a tánc- és filmművészetet, elsősorban néptáncból és balett technikából kiindulva. A 90-es évektől a modern tánc térnyerésével, az itthon szinte ismeretlen, új nyelvezetű modern táncfilmmel számos alkotópáros, mint például Kaszim Tarek és Kovács Gerzson Péter, Gém György és Ladányi Andrea, Zimmermann Zsolt és a Phobos Együttes, Xantus János és a Mozgó Ház Társulás, a 2000-es évek elején Mészáros Márta és Bozsik Yvette kísérletezett.

- hirdetés -

Mára a táncfilm tágan értelmezhető fogalommá vált; a filmre készült koreográfia, színpadi darabok filmes adaptációja, dokumentumfilm, és a mozgással, ritmikával kísérletező munkák is ide tartoznak, stílustól függetlenül, az egypercestől a több órás alkotásokig. A technológia fejlődésével és a hozzáférés szabadságával, valamint az egyes művészeti ágak közti nagyobb átjárhatóságnak és a határok elmosódásának köszönhetően a filmkészítés is folyamatos változáson megy keresztül. Számos, a táncfilmekhez sorolható kezdeményezés születik a dizájn, az építészet, a kortárs zene, vagy a videóművészet területén is; gyakran a mindenki számára elérhető mobiltelefonnal és applikációkkal helyettesítve a professzionális filmes eszközöket.

A SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál hat blokkban vetít hazai és nemzetközi alkotásokat. A nyitónapon külön szekcióban kerül bemutatásra egy válogatás a 2010. után készült magyar filmekből, illetve magyar alkotók közreműködésével megvalósult munkákból, melyek között a mozgással, mozdulattal operáló divat, elektronikus zene és textil-művészeti kísérletek is helyet kaptak. A vetítést követően a filmkészítők is bemutatkoznak majd. A nemzetközi rövidfilmes programba a közelmúltban készült, jelentős külföldi fesztiválokon is vetített amerikai, spanyol, osztrák, finn és svéd alkotásokat láthatunk.

A nagyfilmek szekcióban a világhírű New York City Ballet és a Sahsa Waltz & Guests* társulatok mutatkoznak be. Az amerikai együttes művészei New York utcáira álmodták újra a West Side Story koreográfusának, Jerome Robbin-nak, 1958-ban készített NY Export: Opus Jazz című darabját. Sasha Waltz pedig illékony mítoszokkal átszőtt nomád koreográfiával, hetven táncos, zenész és énekes részvételével vezeti a nézőt a berlini Neues Museum történelmi útvesztőjében.

A fesztivál gyönyörű képekkel és gondolatokkal teli dokumentumfilmmel emlékezik a Budapesten többször is fellépő és tanító, Ko Murobushi butoh táncosra, akinek pályáját és filozófiáját Batarita, a mester tanítványa segít majd értelmezni.

Az első SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál mindazokat várja, akik kíváncsiak a tánc- és a filmművészet ötvözésének legfrissebb eredményeire, akik szeretnék a hétköznapi helyzeteket kifordítva látni, a tánc határainak feszegetőivel találkozni és nem mindennapi mikrokozmoszokba kirándulni.

Játsszon a Papageno.hu facebook oldalán és nyerjen páros belépőt a Sasha Waltz & Guests filmjére a KINO Cafe Moziba (május 19.)! A helyes választ a játék facebook posztja alatti kommentben várjuk.

Kérdésünk:

Melyik berlini múzeumban készült a fesztiválon vetítésre kerülő Sasha Waltz & Guests társulat filmje?

  • A: Pergamonmuseum
  • B: Altes Museum
  • C: Neues Museum

Mikor: május 19. 20:00

Hol: Kino Cafe Mozi

További információk ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X