Papageno Radio
Intermezzo Átadták a nemzetközi operaélet legrangosabb díjait

Átadták a nemzetközi operaélet legrangosabb díjait

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az International Opera Awards díjkiosztó gálájára május 7-én került sor a londoni Coliseumban.

Az év legnagyobb elismerését a lyoni Operaház vehette át, hiszen elnyerte az év társulatának díját, olyan dalszínházakat taszítva maga mögé mint a houstoni Opera, az Opera Stuttgart, a Royal Opera House, a milánói Scala vagy a belga Opera Vlaanderen.

Utóbbi dalszínház munkáját Mundruczó Kornél rendezése is színesítette, amiről itt írtunk.

Az év női énekese elismerést Anna Nyetrebko, míg az évad legjobb férfi énekesének járó díjat Lawrence Brownlee vihette haza. Juan Diego Flórez a közönségdíjat nyerte el, Renata Scotto pedig életműdíjat kapott. A fiatal énekesek kategóriájában Louise Alder bizonyult a legjobbnak.

Opera Lyon

A legjobb rendező díját Christof Loy vehette át, míg Thomas Adès Az öldöklő angyal című alkotása a legjobb világpremier díját érdemelte ki. Az opera bemutatóját a Salzburgi Ünnepi Játékokon tartották, a művet pedig jelenleg a Royal Opera House tartja repertoáron.

A legjobb kórusnak járó díjat az Arnold Schönberg nevét viselő együttes kapta, míg a legjobb karmester Philippe Jordan lett.

Philippe Jordan

Klaus Grünberg a díszlettervezők között diadalmaskodott, a moszkvai Natalia Satz Gyermekszínházat pedig edukációs programjai miatt jutalmazták.

A legsikeresebb fesztivál díját a Wexford Festival Opera érdemelte ki, a BR Klassik pedig a legjobb hanglemez díjával térhetett haza Csajkovszkij Pikk dámájának felvételéért. Az év újra felfedezett műve elismerést Wladyslaw Żeleński Goplana című alkotása kapta.

Promóció

X
X