Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Mutatjuk a Budapest A Cappella Fesztivál legfurcsább pillanatait!

Mutatjuk a Budapest A Cappella Fesztivál legfurcsább pillanatait!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mély és magas, férfi és női, bársonyos és kemény, melankolikus és vidám hangok árasztották el a Várkert Bazárt Öntőház udvarát ismét a Budapest A cappella Fesztivál alkalmából. A fesztivál harmadik kiadásának ezúttal a szlovén Kreativo, a francia Corou de Berra, a cseh Yellow Sisters és a zimbabwei Insingizi volt a vendége. A Hangvető és a Várkert Bazár rendezvényén az esti koncertek előtt és alatt gyerekprogramok is várták a közönséget.

Az esemény hagyományosan az a cappella, azaz a hangszeres kíséret nélküli, kizárólag énekelt zene nemzetközi legjobbjait mutatja be. A szervezők koncepciója szerint az a cappella műfajt a világzenét a középpontba állítva járják körül, mindig bemutatva a műfaj szakrális, popzenei vagy éppen jazzes oldalát is.

- hirdetés -

fotó: Vargha Máté

Idén a szlovén Kreativo ismert popzenei feldolgozásokat és szlovén népzenét, a Corou de Berra provanszál és liguriai szakrális és szekuláris dalokat, a Yellow Sisters saját szerzeményeit, a zimbabwei Insingizi pedig a dél-afrikára jellemző tradicionális mbube és isicathamiya éneklési stílusokat mutatott be.

A Budapesti Acappella Fesztivál ma már nem csak főváros nyár eleji kulturális tájképének szerves része, hanem a vokális zenei fesztiválok nemzetközi táborában is komoly tekintélyre tett szert.

A szervezők idén kiemelten gondoltak a családokra: délután gyerekprogramok kezdődtek, amelyek egészen a koncertek végéig adtak elfoglaltságot a kisebbeknek is.

fotó: Vargha Máté

A fesztivál hagyományai közé tartozik, hogy a fellépők valami különlegessel is készülnek az eseményre. Tavaly a finn Tuuletar itt mutatta be új lemezét, a grúz Iberi elkészítette a Csillagok, csillagok… kezdetű népdal feldolgozását, a svéd Kongero pedig a fesztivál után új dalt írt „Budapest“ címmel. Idén a szlovén Kreativo George Ezra világslágerét, a Budapestet adta elő, az Insingizi pedig a Tavaszi szél vizet áraszt mbube-stílusú feldolgozásával lepte meg a közönséget.

A harmadik alkalommal jelentkező fesztivál fellépői tehát idén is bebizonyították, hogy az énekhang milyen nagyszerű hangszer, hiszen mindig kéznél van, könnyű szállítani, nem kerül semmibe és mégis a hangszeres zene gazdagságát képes nyújtani. A fellépők ezt szinte minden alkalommal a közönséget bevonó közös énekléssel is bizonyítják.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X