Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Modern Art Orchestra Plays Béla Bartók - Játék

Modern Art Orchestra Plays Béla Bartók – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ünnepeljük együtt Bartók születésnapját a Modern Art Orchestra plays Béla Bartók – 15 Hungarian Peasant Songs lemezbemutató koncerten. Játsszon, és legyen ott partnerével a BMC-ben!

A MAO tizenkét éves fennállása óta nemzetközileg is elismert nagyzenekarrá nőtte ki magát, mely számos zenei műfajban elkötelezett, közöttük a jazz, pop, klasszikus és kortárs zenében is kiemelkedő. Az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott és számtalan koncertet adott: Budapesten rendszeresen fellép a Budapest Music Centerben, turnézik Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszott már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Chris Potter, James Morrison, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

A lemezen bigbandre hangszerelve szólal meg a Tizenöt magyar parasztdal, az 1914 és 1918 között keletkezett, 1920-ban publikált zongoramű, amelyben az 1910-es évek során gyűjtött, számára legkedvesebb dallamokat dolgozza fel Bartók.

- hirdetés -

A művet Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél – valamennyien a Modern Art Orchestra szólistái – írták át nagyzenekarra, ennek során gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére. Maximálisan tiszteletben tartják a bartóki zongoraanyagot. Egyetlen hangot sem adtak hozzá az egyes tételekhez, nem tettek mást, mint a legelmélyültebb szépirodalmi fordítók: az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hűen ültették át a zongora nyelvét a nagyzenekar nyelvére. A tételek között ugyanakkor különböző mértékben kötött improvizációk hangzanak el, amelyek a kortárs zene, a jazz, és a népzene elemeit felhasználva kommentálják az eredeti bartóki gondolatokat. Az eredeti népdalok szövege és a hihetetlenül pontosan kidolgozott zenei átdolgozás nyomán tökéletesen világossá válik, hogy az adott népdal miről is szól.

A BMC Records adja ki az albumot, amelyen David Liebman (szaxofon), Harcsa Veronika (ének), Gőz László (basszustrombita), Dresch Mihály (fuhun) és Lukács Miklós (cimbalom) vendégszereplésével hallható a mű bigband-adaptációja. A nagyszabású lemezbemutató koncertre minden vendégelőadó, még a világhírű jazzszaxofonos, David Liebman (USA) is csatlakozik.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével a MAO március 25-i lemezbemutató koncertjén! (Egy szerencsés megfejtőnk lehet ott a koncerten.)

Kérdésünk: A Modern Art Orchestra nagyzenekar hány vendégszólistával egészül ki a március 25-i nagykoncert alkalmával?

a) 1 fő

b) 3 fő

c) 5 fő

 A válaszokat március 21. 18 óráig, a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X