Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Párniczky Quartet: Bartók Electrified - Játék

Párniczky Quartet: Bartók Electrified – Játék

Bartók roppant eredeti, és a népzenéhez különböző áttételekkel kötődő zenei nyelvezete inspirálóan hatott a modern jazz számos képviselőjére. A jazzgitáros Párniczky András két éve elindított, de voltaképpen az elmúlt egy évben kikristályosodott Bartók-projektje tehát egyáltalán nem előzmények nélküli. Legyen ott partnerével a BMC Record kiadványának lemezbemutató koncertjén!

Bartók Electrified

május 23. 20.00
Opus Jazz Club (1093 Budapest, Mátyás utca 8.)

Közreműködik: Párniczky András – gitár, Bede Péter – szaxofon, tárogató, Hock Ernő – nagybőgő, Baló István – dob

- hirdetés -

Mégis sok szempontból máshonnan közelít e korszakokon és zenekultúrákon átívelő univerzális zeneszerző életművéhez. Nemcsak abban, hogy e combóban lényegében a gitár az egyedüli harmóniahangszer és a szólamokat a különböző hangszerek hivatottak megszólaltatni, hanem abban is, hogy – miután 2015-ben lejárt a Bartók-művekre érvényes jogkorlátozás, elődeinél sokkalta bátrabban és kreatívabban nyúlt bele a kompozíciókba. Úgy lazított a Bartók iránti feltétlen tisztelet béklyóján, hogy egyúttal a saját vízióit is megvalósította.

- hirdetés -

„Bartók büszke, tiszta, kompromisszummentes jellem volt, akiben egyszerre volt jelen egy késő romantikus, érzelmes zeneszerző és egy hihetetlen szikár népzenész, aki egy sebész precizitásával alkot” – mutatott rá Párniczky, miközben a közbeszédben ma is – hetvenkét évvel a halála után! – kortársnak titulált Bartók egyike volt az utolsó zeneszerzőknek, akik az elektronikai lehetőségekkel még semmilyen szinten nem éltek. Azért is adta Párniczky projektjének a Bartók Electrified nevet, mert évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy vajon ezek az általa eredeti formájukban is nagyon szeretett művek hogyan szólalnának meg elektromos hangszereken.

Alapvetően Bartók rövid darabjai közül válogatott: egyeseket lényegében egy az egyben átültetett a jazz nyelvezetére, másokhoz erőteljesen hozzányúlt, nota bene inspirációs forrásként használta őket. Törekedett rá, hogy a bartóki gondolat és az improvizáció minden alkalommal egyensúlyba kerüljön, még ha a jazzes rögtönzés e kompozíciókban nem feltétlenül úgy történik, ahogy mondjuk a standardekben. Többször előfordult, hogy Bartók témáihoz improvizációs köröket kellett írnia, de akad olyan darab is, ahol még ilyen körök sincsenek, ahol társaival lényegében szabadzenét játszik. (Jávorszky Béla Szilárd)

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével a május 23-i koncerten! (Három szerencsés megfejtőnk lehet ott partnerével az Opus Jazz Clubban.)

Kérdésünk: Milyen állat táncáról írt Bartók zongoradarabot, amely átdolgozva a Bartók Electrified lemezen is szerepel?

a) Fóka

b) Kacsa

c) Medve

 A válaszokat május 22. 18 óráig, a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.