Papageno Radio
Címlap Felhívás az Anna-bál Kárpát-medencei Prímásversenyére

Felhívás az Anna-bál Kárpát-medencei Prímásversenyére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is.


Jelentkezési határidő: 2018. június 24., 24.00 óra

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2018-ban megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. A nyilvános színpadi versenyt a bál előtti héten, július 17-én és 18-án tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. 

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését a verseny kiíróinak nem áll módjában elfogadni. 

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyzőnek felső-Tisza-vidéki vagy mezőségi népzenét kell muzsikálnia.

A kötelező versenyszámok összeállításához a következő prímások valamelyikének játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni:

Mezőség:

– Kodoba Márton, Kodoba Béla (Magyarpalatka)

– Vintila Márton, Maneszes Márton (Magyarszovát)

– Mezei Ferenc „Pikili” (Ördöngösfüzes)

– Ferenczi Márton, Dobos Károly, Ádám István, Ilka György (Szék)

Felső-Tisza-vidék:

–       Rózsa Ferenc (Nyírmada)

–       Farkas Lajos (Rozsály)

–       Farkas Jenő (Szamosangyalos)

–       Szilágyi Mihály „Hosszú Miska” (Darnó)

–       id. Horváth András (Tiszakóród)

–       Farkas Vilmos „Négus” (Kisar)

A szabadon választott versenyszám a magyar népzenei hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti. Azonban ha a versenyző kötelező versenyszáma Mezőség zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld vagy a Dunántúl valamely magyar tájegységének népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a felső-Tisza-vidéki térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet.

Aki rabja volt az életnek

Megfelelő színvonalú kísérő zenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.

Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.

Az utolsó turai prímás

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai: Árendás Péter egyetemi adjunktus; Blaskó Csaba zenetanár, népzenész; Lakatos Róbert, a művészetek magisztere; Vizeli Balázs Kossuth-díjas népzenész; Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

A verseny díjazása: az I. díj nettó 1 millió, a II. díj 500 000, a III. díj 300 000 forint értékű pénzjutalom Balatonfüred Város Önkormányzata felajánlásában.

A versenyre a Hagyományok Háza honlapjáról letölthető űrlap kitöltésével, valamint a versenyzőről készült videófelvétel vagy internetes videómegosztóra (pl. YouTube) feltöltött mozgókép linkjének csatolásával lehet jelentkezni az alábbi e-mail címen: furedi.primasverseny@hagyomanyokhaza.hu

Információk: Jencsel Noémi (tel.: +36 1 225 6096)

Promóció

X
X