Papageno Radio
Promóció A fiatalok szexuális ébredéséről készül opera a BMC-ben

A fiatalok szexuális ébredéséről készül opera a BMC-ben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fiatal, de az opera műfajában gyakorlott énekesekkel, friss, dinamikus félig-szcenírozott operaelőadás készül október 6-án Frank Wedekind (Alban Berg Lulu című operájának szövegkönyvét adó drámák szerzője) korai klasszikusából a BMC Könyvtártermében.

A Megyeri Krisztina zeneszerző jegyezte koncert-előadáson 7 énekessel, zongorával és ütőhangszerekkel szólal meg a filmszerű, sűrített tempójú dramaturgia, A tavasz ébredése címet viselő alkotás, ami nem más, mint expresszionista mini-tragédia, afféle kamaszdráma, amely ezúttal a kortárs opera köntösében csendül majd fel.

Megyeri Krisztina a Zeneakadémia elvégzése után Franciaországban élt, a lyoni Conservatoire National Supérieur de Musique (CNSM) zeneszerzés szakán, majd Párizsban tanult. 2003 őszén a Théâtre du Châtelet-ben mutatták be a színház felkérésére írt Le Jardin étranger című vokális kamaraművét. Nousnoyons-nous című zenés színházi művét 2004-ben pedig az Opéra de Lille tűzte műsorára.

fotó: Ducki Witek

Műveit előadta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Orchestre National de Lorraine, az Ensemble Musiques Nouvelles, az Ensemble SIC, a Componensemble, a Marcato Kamaraegyüttes, az Ensemble Zagros, az Intermoduláció Kamaraegyüttes, az UMZE és az Ensemble Intercontemporain szólistái, valamint karmesterként Eötvös Péter.

2013-ban a Zeneakadémián doktori (DLA) fokozatot szerzett zeneszerzésből. Tanári munkája mellett az elmúlt két évben rendszeresen komponál, publikál, művei megszólalnak szerzői esteken. Első operája, a Frühlings Erwachen (Frank Wedekind drámája alapján) 2018-ban kerül bemutatásra a BMC-ben.

13 jelenetben osztálytársak, barátok sorsát látjuk: Wendláét, Melchiorét és Moritzét. A két fiú az élet nagy kérdéseiről filozofál. Wendla és Melchior találkoznak,Wendla teherbe esik, hiszen anyja nem világosítja fel. Wendla belehal az angyalcsinálásba. Hänschen közben önmagán kísérletezik, Marthát pedig bántalmazzák a szülei.

Moritz rossz jegyei miatt aggódik, s hiába találkozik Ilsével az utolsó pillanatban, végül öngyilkos lesz. Moritzot eltemetik, Melchiort kicsapják az iskolából. Moritz később visszajön kísérteni őt. Ám hiába: Melchior, s vele a fiatalság élni akar.

Belépés ingyenes. Regisztráljon a koncertre ide kattintva.


Különleges élményt jelenthet az ősbemutató koncert-előadás, amely operai dramaturgiával, az eredeti színdarabnál lágyabban, líraiabban, és elsősorban női szemszögből ábrázolja Wedekind gyermektragédiájának rázós, őszinte és finom humorral átszőtt történetét a téma tragikumát ellensúlyozandó, gyönyörű énekhangokon.

Promóció

X
X