Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Somogyi-Tóth Dániel: „Kötetlen farsangi koncertre hívjuk a közönséget"

Somogyi-Tóth Dániel: „Kötetlen farsangi koncertre hívjuk a közönséget”

Február 23-án első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendeznek báli koncertet a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen művészeinek közreműködésével. Az eseményről Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezetővel beszélgettünk.

- hirdetés -

– Honnan jött a rendezvény ötlete?

- hirdetés -

– A Kodály Filharmonikusok Debrecen város báljának szinte állandó közreműködői. Nagyon szeretünk ezen játszani, de ez mindig csak egy pár perces produkciót jelent. Az utóbbi években a nyitótánc is jellemzően szimfonikus zenei közreműködéssel történik, ez hozta magával a gondolatot, hogy legyen egy olyan esemény Debrecenben, ahol az élő klasszikus zene nagyobb szerepet kap báli környezetben. A másik motiváció az volt, hogy azokra a koncertjeinkre, amelyeken Strauss-műveket tűzünk műsorra, főleg a farsangi időszakban, nagyon hamar elkelnek a helyek. Bízunk abban, hogy a zeneszerető, kultúraszerető, táncolni szerető debreceniek örömmel fogadják a báli koncert ötletét, hogy most nem csupán egy hangverseny keretei között hallhatják a legnépszerűbb, legszebb keringőket. Jó példával jár előttünk hasonló események szervezésében a Budafoki Dohnányi Zenekar Budapesten, vagy a Pannon Filharmonik0usok Pécsen.

– Miben lesz több ez az esemény egy koncertnél?

– A legfontosabbnak a közösségépítő funkciót tartom. A résztvevők a zenekar és az énekkar produkciói hallgatása mellett együtt fognak táncolni, beszélgetni, vacsorázni, mindezt a magaskultúra ihlette, klasszikus alapokon nyugvó miliőben, ahol az alkalomhoz igazított, szép környezetben fontos szerepet kap az illő megjelenés is. Zene- és énekművész kollégáim számára is fontos ez az esemény, mivel mi a munkánk révén minden nap a zeneművészet varázsában élünk, s örömmel osztozunk ebben a közönséggel most egy kötetlenebb rendezvény keretében.

– Milyen produkciókkal készülnek?

– Rendezvényünk házigazdái Szulák Andrea és Kautzky Armand lesznek, akik biztosan fognak valamilyen meglepetéssel szolgálni a vendégeknek. A Kodály Filharmonikusok első programblokkjában, mely az estét megnyitja, a legnagyobb valcerek, mint például a Császárkeringő, a Kék Duna keringő vagy a Mesék a bécsi erdőből mellett felhangzanak még polkák, valamint gyöngyszemek a magyar operett irodalmából: Lehár Ferenc- és Kálmán Imre műveiből. Velünk együtt lép színpadra Miklósa Erika operaénekes, aki csodálatos tehetségével és közvetlen előadásmódjával tolmácsolja ezt a stílust is, ezért nagyon örülünk, hogy meg tudtuk őt nyerni a báli koncert sztárfellépőjének. A Kodály Kórus is külön produkcióval készül. A farsangi időszakban Szabó Sipos Máté vezetésével színpadra állítanak egy saját a cappella produkciót (Ennivaló muzsika), amelyben összekapcsolják a zenét a kulináris élvezetekkel – ennek a műsorából is válogatnak a báli koncertre.

Jegyvásárlás és bővebb információk ide kattintva.

– Milyen zenére lehet majd táncolni? A „kötelezők” ismerete ma már nem alapvető.

– Báli koncertünk különlegessége, hogy egy teljes, professzionális szimfonikus zenekar által játszott, élő zenére lehet táncolni a klasszikus táncokat. Szerintem a koncertlátogatóink között nagyon sokan ismerik a báli táncokat, és szívesen táncra perdülnek majd. De hogy biztosan ne maradjon üresen a tánctér, felkértük partnerünknek a Valcer Táncstúdiót, melynek táncosai saját produkciójukkal is emelik az esemény fényét, de a parkettre hívogatják a vendégeket is. Vacsora után, a rendezvény második részében lazábbak lesznek a keretek és a könnyedebb zenei műfajok is szerephez jutnak. A debreceni REDProdukció Zenekar fog játszani egészen hajnali 1 óráig, műsorukat főleg a ’60-as, ’70-es évek tánczenéiből válogatják össze.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.