Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Folytatódnak a Budavári Bach Fesztivál ingyenes koncertjei

Folytatódnak a Budavári Bach Fesztivál ingyenes koncertjei

Még egy hétig, június 20-ig tart a Budavári Bach Fesztivál. A koncerteket a páros napokon rendezik a Budavári Evangélikus Templomban.

A már megtartott két koncert, a hétfői és a szerdai iránti óriási érdeklődés jól mutatja, mekkora igény van Bach muzsikájára, ezért szinte kötelességünk megrendezni ezt a fesztivált – mondta Bán István, a Budavári Bach Fesztivál művészeti vezetője.

- hirdetés -

Mint felidézte, a fesztivált a Budavári Evangélikus Templom számára 2017-ben épített orgona kapcsán hívták életre. A reformáció 500. évfordulója alkalmából elkészített nyolctonnás hangszer Magyarország legnagyobb barokk orgonája, amelynek koncepciója Bán István orgonaművésztől származik, Johann Sebastian Bach feljegyzéseit alapul véve. A hangszert a Pécsi Orgonaépítő manufaktúra építette meg.

- hirdetés -

„Célunk, hogy a magaskultúra-fogyasztás, illetve az egyházzene mindenki számára elérhető legyen” – fogalmazott az ingyenes koncertek kapcsán Bán István.

Kitért arra, hogy az unikális orgona háromszáz éves hangzása az egész térségben egyedülálló. A június 18-i koncerten elhangzó Bach-kantátákat a bécsi barokkzenekar, a Musica Vivax Wien és énekművészek közreműködésével adják elő. „A 415 hertzes orgonán olyan kantátákat lehet eljátszani, amelyek kimondottan nagy orgonára íródtak” – tette hozzá.

Ide kapcsolódik:
Egy orgona, amely új magaslatokba emelte a hazai régizenei életet

A művészeti vezető fontosnak nevezte, hogy a fesztivál kisebb szólókoncertjeire fiatal orgonaművészeket hívott el. Június 14-én, pénteken Szászvárosi Sándor játszik barokkcsellón, két nappal később, 16-án vasárnap Kertész Ágnes barokkhegedűn ad elő Bach-műveket, a két koncerten Lévai Kamilla és Radnai Tamás lesz a két közreműködő fiatal orgonaművész. 18-án, kedden, az orgona kétéves születésnapján lesz a kantátakoncert, a záró, 20-i esten pedig Nagy Réka (viola da gamba) és Szokos Augustin (orgona, csembaló) szonátákat játszik a zeneszerzőtől.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.