Papageno Radio
Promóció Ütős esték a Fertőrákosi Barlangszínházban - Pünkösd hétfőn indul a SopronDrum

Ütős esték a Fertőrákosi Barlangszínházban – Pünkösd hétfőn indul a SopronDrum

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Június 10. és 17. között másodszorra jelentkezik a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivál a Fertőrákosi Barlangszínházban. A június 10-iki első koncerten a Budapest Jazz Orchestra és Malek Andrea, Tóth Vera valamint Náray Erika Ella 100 elnevezésű műsorukkal a jazz nagyasszonnya, Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek.

A világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja, az Incognito pénteken, június 14-én, igazi bulihangulattal és táncra perdítő zenével várja az érdeklődőket. Az Incognito-sztori 1979-ben kezdődött Angliában – amikor a mauritiusi származású, és az együttest máig vezető Jean-Paul „Bluey” Maunick „Tubbs” Williams-szel együtt megalapították a formációt – s a mai napig, pontosan 40 éve tart. Első önálló albumuk 1981-ben jelent meg Jazz Funk címmel, amit később 15 lemez követett. Legnagyobb sikereik a Still a Friend of Mine, a Don’t You Worry ’Bout a Thing, valamint Ronnie Laws Always There című dalának feldolgozása. A kritikusok azt írták róluk: kiemelkedő stílusuk, groove-juk ellenállhatatlan, a globális soul magasságait súrolják.

Ide kapcsolódik:
Ella Fitzgerald emléke előtt tiszteleg a SopronDrum nyitókoncertje

Gordon Stout, a fesztivál klasszikus zenei sztárja három napon keresztül tart aktív kurzust, melynek szokásos eleme a játék, a párbeszéd, így a diákoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a tudások bemutatásán túl együtt játszhassanak a mesterrel.

Az Amadinda ütősegyüttes – forrás: SopronDrum

A hangulat szombatra, június 15-re csak fokozódik, amikor a ma már fogalomnak számító ütőegyüttes, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda lép színpadra. A Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas formáció mára kivívta a nemzetközi kortárszenei és ütőhangszeres élet legnagyobb tekintélyét. A koncerten széles repertoárjukból válogatnak, a klasszikusokat Kreisler és Debussy darabjai képviselik, a kortársak közül Steve Reich, Holló Aurél és Elliot Cole szerzeményei csendülnek fel, míg a jazz és ragtime színeiben Scott Joplin és Red Norvo szerzeményeit hallhatják majd a ghanai, zimbabwei, tahiti és ugandai tradicionális zenék mellett.

Szintén ezen az estén még alkalom nyílik csatlakozni a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Michael Schack Drum DJ és DJ Andrew J 21 órakor kezdődő show-jához.

A legfiatalabbak is képviseltetik magukat a fesztivál alatt a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban: június 16-án délután 15 órakor a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium Ütőtanszaka, valamint a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny győztesei, Nyilas Gyöngyvér, Kiss Dávid, Kovács Boldizsár és Mohácsi Benjamin adnak koncertet. Ugyanitt, 17 órától a Magyar legendák című bemutató koncert csendül fel, amelyen a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya, Solti János és Kőszegi Imre lépnek fel, majd 18 órától őket követi a Budapest Ragtime Band.

Nik West – forrás: SopronDrum

A SopronDrum talán legnagyobb szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este, 20 órától a Barlangszínházban. Westet napjaink legjobb női basszusgitárosai közé sorolják, de emellett énekel és zenét is szerez, progresszivitása, ereje határtalan. Játszott Prince zenekarával, Dave Stewarttal az Eurythmics-ből, gyakran nevezik a funk Lady Gagajának és a „női Lenny Kravitz”-nek is.

Vasárnap este zenekara két dobos géniusszal egészül ki, a Santanaval is turnézó Dennis Chambers-sel valamint Tommy Campbellel, akik a jazz élet kiemelkedő ütősei és hosszú pályafutásuk óta most lépnek együtt színpadra Fertőrákoson, tehát a közönség egy szenzációs premiernek lesz szem- és fültanúja, mely egyben műfajtörténeti pillanatnak számít.

Dennis Chambers – forrás: SopronDrum

A Kossuth-díjas Horváth Kornél, a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője a fesztivál legnagyobb erényének és értékének, Európában is egyedülállónak azt tartja, hogy a meghívott világsztárok és a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nemcsak koncerteznek, hanem mesterkurzusokat is tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi diákoknak, művészeti tanulmányaikat végző hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, és a nagyközönségnek is. Mesterkurzusokat tart: Dennis Chambers, Michael Schack, Gordon Stout és Tommy Campbell. A mesterkurzust interaktív koncertélménynek ígérkezik és lehetőség van csak hallgatóként is részt venni rajta.

Promóció

X
X