Papageno Radio
Promóció Ella Fitzgerald emléke előtt tiszteleg a SopronDrum nyitókoncertje

Ella Fitzgerald emléke előtt tiszteleg a SopronDrum nyitókoncertje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Fertőrákosi Barlangszínházban másodszorra megrendezendő SopronDrum Ütősfesztivál hangulatát már ajúnius 10-i nyitókoncert meghatározza. A Budapest Jazz Orchestra és Náray Erika közös produkciója Malek Andrea valamint Tóth Vera közreműködésével Ella Fitzgerald előtt tiszteleg.

A Budapest Jazz Orchestra működésének húsz éve alatt az ország egyik legnépszerűbb bigbandjévé nőtte ki magát, és otthonosan mozog a jazz minden válfaja között. Kollmann Gábor, a zenekar vezetője személyesen is kötődik a környékhez, hiszen sokáig Sopronban élt, ezért is örül a felkérésnek, hiszen annak idején elképzelhetetlen volt számára, hogy egyszer világsztárok látogatnak majd a fertárákosi kőfejtőbe és lépnek fel világszínvonalú körülmények között.

Az Ella 100 elnevezésű produkciót két éve hozták létre, Ella Fitzgerald századik születésnapjának alkalmából. Fitzgerald karrierje a harlemi Apollo Színház amatőr tehetségkutató-versenyén indult, ahol eredetileg táncprodukcióval lépett volna fel, de annyira remegtek a lábai, hogy tánc helyett dalra fakadt és meg is nyerte a versenyt. Karrierje 1935-ben Chick Webb zenekarával indult, és 38-ban a slágerlistát vezette a nálunk talán kevésbé ismert A Tisket, A Tasket című daluk. Ki ne ismerné Cheekto Cheek, Manhattan vagy éppen Gershwin Porgy és Bess című operájából a Summertime című slágerét, melyet Louis Amstronggal adták közösen elő. Fitzgerald 13 alkalommal kapott Grammy-díjat és sokszor csak egyszerűen a Jazz nagyasszonyának nevezik.

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is, június 15-én, az Amadinda koncertje után még alkalom nyílik folytatni a bulizást és csatlakozni a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Michael Schack, az elektromos dobolás legelismertebb előadójának 21.00 órakor kezdődő DJ show-jához, a produkcióban DJ Andrew J is közreműködik.

A legfiatalabbak is képviseltetik magukat a fesztivál alatt a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban: június 16-án délután 15.00 órakor a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium Ütőtanszaka valamint a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny győztesei, Nyilas Gyöngyvér, Kiss Dávid, Kovács Boldizsár és Mohácsi Benjamin ad koncertet. Ugyanezen a napon 17.00 órától pedig a Magyar legendák című bemutató koncert csendül fel, amelyen a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya, Solti János és Németh Gábor lépnek fel, majd 18.00 órától őket követi a Budapest Ragtime Band.

A Nik Westtel fellépő Tommy Campbell és Dennis Chambers mellett a fesztiválon egy klasszikus zenei sztár, Gordon Stoutis mesterkurzust ad. Három napos (június 15. 16. 17.) aktív kurzusának szokásos eleme a játék, a párbeszéd, így a diákoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a tudásuk bemutatásán túl együtt játszhassanak a mesterrel.

Promóció

Stream és színház

X
X