Papageno Radio
Promóció Szerelmes zenék és történetek a Társaskörben

Szerelmes zenék és történetek a Társaskörben

Az Óbudai Társaskörben négy estén át a szerelemé a főszerep – régizene, jazz, hegedűmuzsika és egy Puccini szerelmeiről szóló előadás is várja e négy napon az érdeklődőket.

AMOUR, CRUEL AMOUR!

2020. február 13., 19:00

 

Szerelem, kegyetlen szerelem!

 

Károlyi Katalin – ének

Kónya István – lant

Pétery Dóra – csembaló

Kallai Nóra – viola da gamba

 

A XVII. század emberének szerelmi öröme és bánata dalban elbeszélve Lambert, Couperin, Le Camus, Lully, Monteclair udvari énekeiben és francia kantátáiban

Bizonyára a barokk kor legtöbb világi remekműve a szerelemféltés témájának művészi kifejezéseként született. A szerelem és a halál (amor – mors) színe előtt mindenki egyenlő. Nincs olyan halandó, akit Amor nyila így vagy úgy el nem talál, s hogy ez az élmény a 16-18. század embere által művészileg miként nyilvánult meg, csupán társadalmi rangjától függött. Aki megengedhette magának, fájdalmát a kor legelismertebb piktoraival vitette vászonra, legékesebben szóló költőivel öntette szavakba és leghíresebb zeneszerzőivel dallamokba. A kis szobák homályában halkan dúdolt, elpendített dallam vagy a csillogó nagy termekben tartott összejövetelek alkalmával felhangzó ének mind ugyanarról – a szerelmi örömről és bánatról – zengedezett.

A francia air de cour műfaja, a kantáták, majd később a tragédie lyrique – a nagy francia barokk opera – majdnem mind ezt a témát hordozzák. A két hangszer, mely ezen műfajok megszólaltatásához nélkülözhetetlen és egyben legalkalmasabb: maga az énekhang és a korabeli Európában a hangszerek királynőjének nevezett lant. S mikor e két hangszer együtt muzsikál, megpendülnek szívünk húrjai is, és lelkünk legrejtettebb zugaiban visszhangzik szöveg és dallam.

SZERELMI JAZZ ÁLMOK

2020. február 14., 19:00

 

Bódy Magdi koncertje

 

Közreműködik: Freedom Együttes

Bódy Magdi énekesnő, zenei producer, énektanár. Szerepelt a Jézus Krisztus Szupersztár című darab magyarországi ősbemutatóján, közreműködött több akkori rockzenekarban. Három évben is ő lett „Az év énekesnője”. Hosszú ideig élt külföldön, szinte minden kontinenst bejárva koncertezett, turnézott, tanított. Ezúttal a Freedom Együttessel és Gyenes Bélával lép színpadra. Az est folyamán Bódy Magdi saját dalaival és jazzslágerekkel szórakoztatja a nagyérdeműt, többek között Gershwin és Ellington szerzeményeivel, kicsit másképp, mai hangszerelésben.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

HEGEDŰVEL MONDOM EL…

2020. február 15., 19:00

 

G. Horváth László (hegedű) koncertje

 

Közreműködik: Váray-Major Zsófia – zongora

A ma este főszereplője egy hegedűművész, aki szerint nincs szebb dolog az együttzenélésnél, ezért alapított is egy kamarazenekart, az Anima Musicae-t. A zenekarvezető most mégis szólóban, zongorakíséretével mondja el Valentin-napi érzéseit.

G. Horváth László – fotó: Felvégi Andrea

A műsor érdekessége, hogy Bartók művei közül is egy meglepően érzelmeset hallunk: azt az Andante-t, amit az akkor 21 éves fiatalember egy felhőtlen vasárnap emlékére írt egy bizonyos H. Arányi Adila Úrnőnek.

Szent Bálint vagy Valentin a szerelmesek védőszentje. Az angolszász országokban február 14-én tartott Valentine’s Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől terjedt el világszerte „szerelmes-ünnepként”. Magyarországon mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Egy nappal Valentin-nap után is jól esik egy kis álmodozás, ajánljuk ezt a csupa érzelem koncertet mindenkinek, aki szeret elmerülni a dallamokban. (Szőke Cecília)

NAGY ZENÉSZEK, NAGY SZERELMEK #PUCCINI

2020. február 16., 17:00

 

Bősze Ádám előadássorozata

A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük. Illetve nem is: a legvonzóbb nők és férfiak, akikbe a legnagyobb zeneszerzők lettek szerelmesek.

Nagy zenészek, nagy szerelmek – Puccini

Wagner, Mendelssohn, Puccini, Mozart, Brahms, Schumann, Britten, Liszt, Mahler és Beethoven – lehetnének ezek akár a főszereplők nevei is, de most csupán vezetéknevek, hiszen az általuk legvonzóbbnak tartott hölgyeken és férfiakon keresztül mutatja be Bősze Ádám a zenerajongók által oly kedvelt komponisták néha egyáltalán nem vonzó tulajdonságait.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!