Papageno Radio
Könyv Regényes szerelem Beethoven muzsikájára írva

Regényes szerelem Beethoven muzsikájára írva

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ahogy a dallamok egymásba fonódnak, ahogy egy kotta hangjegyei végül melódiává állnak össze, úgy futnak egybe a szálai Mörk Leonóra új regényének is. A herceg és a lánykában a zene iránti szeretet és a szenvedélyes szerelem köti össze a napjainkban és a 19. századi Poroszországban játszódó történetet, amelyben egy Beethoven-darabnak is fontos szerep jut.

Leitner Leonóra Beethoven Fideliójának III. Leonóra nyitányáról kapta a nevét, így talán nem is véletlen, hogy kiskora óta a zenében él. Családjának mozaikdarabkáit azonban nehezen rakja össze – mindaddig, amíg édesanyjától, Erikától nem kap egy régi flopilemezt, amely talán elvezeti sosem látott édesapjához…

Nórival együtt ismerjük meg a 19. századi Poroszországban élő polgárlány, Frieda történetét, aki szenvedélyes titkos viszonyba keveredik a porosz herceggel, Louis Ferdinanddal, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Kettejük nevét mindössze egy Beethoven-darab köti össze.

„Tavaly május elején Berlinben jártam egy riport ügyében, és máig nem tudom, miféle belső sugallatra, de hétvégén kiutaztam a város szélére, a köpenicki kastélyba. Ott láttam meg a herceget, és ugyanúgy első látásra beleszerettem, mint az összes nő, aki valaha a közelébe került” – meséli Mörk Leonóra, aki ekkor döntötte el, hogy a csendes és visszahúzódó Frieda kedveséül megteszi a szoknyavadász hírében állott herceget új regényében, amelynek apropóját Beethoven születésének 250. évfordulója is adta.

Mörk Leonóra – fotó: Diner Tamás

Míg Frieda és Louis Ferdinand kapcsolatát a korabeli társadalmi berendezkedés, addig Nóri szüleinek szerelmét maga a lány anyja, Erika nehezíti meg. Erika, aki a lányát egyedül nevelte fel, egzotikus országokban idegenvezetőként dolgozik, közben a múltján mereng. Vajon lehet-e még boldog azután, hogy fiatalkorában elhagyta a jóképű zenetörténészt, gyermeke apját?

Mörk Leonóra regényének minden sora zenével van átitatva:

miközben Beethoven, Bach vagy Händel dallamai csengenek az olvasó fülébe, és rácsodálkozik a kötetben helyet kapó zenetörténeti érdekességekre, addig lassacskán az is kiderül, hogyan kapcsolódik egymáshoz téren és időn át a három szólam, Nóri, Frieda és Erika története.

A Jaffa Kiadónál megjelent kötet e-könyv formátumban már megjelent, hamarosan megérkezik a nyomtatott változat is. A történet hangulatát idézi meg Kiss Eszter színművész, aki részletet olvas fel A herceg és a lánykából a Jaffa Kiadó Youtube-csatornáján látható videóban:

A kötetet rendhagyó módon, online könyvbemutatón ismerheti meg a nagyközönség 2020. május 13-án, szerdán, 18.30-tól. Mörk Leonórával Szabados Ágnes műsorvezető, a Nincs időm olvasni! kihívás megálmodója beszélget majd élőben a Jaffa Kiadó Facebook-oldalán.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X