Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció „Teljesebb a zene által" - Miranda Liu sorozata a Párbeszéd Házában

„Teljesebb a zene által” – Miranda Liu sorozata a Párbeszéd Házában

2018-ban az Isten és a zene tematikával bővült az idén ötödik éve Fiatal Művészek Sorozata a Párbeszéd Házában. A komolyzenei koncertsorozat fő célja, hogy a zene által a teljesebb élet felé hívogassa a hallgatókat.

- hirdetés -

A mindig kedd estére időzített alkalmakon a zeneirodalom lehető legszélesebb spektrumából igyekszik válogatni a sorozat szakmai vezetője, Miranda Liu hegedűművész, így a barokktól a kortárs kompozíciókig, a népszerű dallamoktól a ritkán hallható művekig számtalan különlegességet meghallgathatott már a zenekedvelő közönség a sorozat öt éve alatt. A pódiumon fiatal zongoristák, vonósok, fúvósok váltják egymást szóló- vagy kisebb kamaraprodukciókban, köztük az ország vezető együtteseiben játszó professzionális  muzsikusok, felkészült zeneakadémisták, sőt olykor egy-egy kiemelkedően tehetséges gyermek is. 

- hirdetés -

A Párbeszéd Háza három éve szorosabb együttműködésbe kezdett a Fiatal Művészek értékes sorozatával, hogy ne csak helyet adjon a koncerteknek, hanem hogy jobban illeszkedjenek a Ház küldetéséhez, szellemiségéhez. „A jezsuiták számára fontos, hogy mindenben Isten nagyobb dicsőségét keressék, a zenével is erősítsék az emberek transzcendens nyitottságát a teljesebb emberi élet felé” – vallja a Ház igazgatója

A november 3-i koncert egyik pillanata

Ennek gyümölcseként az egyes darabok előtt Gombos László zenetörténész tart bevezetőket. Feladata tudatosítani a zene transzcendens dimenzióját, ráhangolni a jelenlévőket – az előadó fiatal művészeket is beleértve – az elkövetkező darabra az Isten és a zene cím kontextusában.

Gombos Lászó a sorozat november 3-i előadásán

Sorozatbeli feladatáról így beszél a zenetörténész: „Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közönség ne csupán mechanikusan fogyassza el az aznapi zenei menü fogásait, hanem otthon érezze magát egy olyan inspiráló környezetben, ahol az egyes számok elhangzásai előtt néhány mondatban felhívják a figyelmét a zene gondolati hátterére, formai megoldásaira, és segítséget kapnak abban, hogy

miként érdemes a művekhez közeledni.”

A Fiatal Művészek Sorozatának ötödik évadában két előadás került megrendezésre az ősz folyamán, szeptember 16-án és november 3-án. A két alkalmon készült koncertfelvételek (sok más egyéb értékes anyaggal együtt) a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján nézhetőek meg.

Szeptember 16-i koncert itt, a november 3-i koncert itt látható.

A Fiatal Művészek Sorozatának megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, amelyért a Párbeszéd Háza ezúton is köszönetet mond.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.