Papageno Radio
Promóció Kvartettek jelentkezését várják a Bartók Világversenyre

Kvartettek jelentkezését várják a Bartók Világversenyre

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nyilvános a Zeneakadémia 2021-es Bartók Világversenyének repertoárlistája a megmérettetés honlapján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2021. április 30-ig várja a fiatal kvartettek jelentkezését.

Idén október 25. és 31. között kerül sor a 2021-es Bartók Világverseny élő fordulóira, amelyeket a tervek szerint közönség előtt rendeznek, de élőben közvetíti is őket a Zeneakadémia. A választható műveket tartalmazó lista a verseny honlapján már olvasható, és Haydntól Ligetiig a vonósnégyes-irodalom kiemelkedő kompozícióit tartalmazza. A repertoárban szerepel természetesen Bartók, illetve a 2020-as, zeneszerzőknek megrendezett (és rekordszámú pályázót vonzó) forduló díjazott művei: az első helyezett japán Okamoto Sinszuke és a különdíjas Brandenburg Ádám darabja is.

Az ezúttal vonósnégyes formációknak kihirdetett megmérettetésre bármilyen nemzetiségű tagokból álló kvartett benevezhet a jelentkezési űrlapon.

Az Accord Quartet a 2020-as Bartók Világverseny gáláján – fotó: Mudra László/ Zeneakadémia

Idén a rangos nemzetközi zsűriben a Kossuth-díjas Kelemen Barnabás és a szintén Kossuth-díjas Rolla János hegedűművészek, valamint a Széchenyi-díjas Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert tagjai foglalnak helyet: Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja; valamint Barry Shiffman kanadai hegedű- és brácsaművész. A 24 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyen különdíjakat is kioszthat a nemzetközi grémium, így a kiválasztottak fellépési és hangfelvétel-készítési lehetőségekkel is gazdagodhatnak.

Promóció

X
X