Papageno Radio
Blogok Marton Éva Énekverseny Nyár végén rendezhetik meg a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

Nyár végén rendezhetik meg a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

Augusztus 29. és szeptember 5. között zajlik a járvány miatt tavaly elhalasztott tekintélyes megmérettetés, amelyre 2020-ban rekordszámú jelentkezés érkezett.

A világ 47 országából 255 fiatal művész adott be érvényes pályázatot az immár negyedik alkalommal megrendezendő Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre a 2020 tavaszi határidőre. A Marton Éva professzor emerita vezette előzsűri – amelynek munkájában Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, valamint Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója vett még részt – kifejezetten magas színvonalúnak értékelte az online beküldött jelentkezéseket, ezért is válogatott be több versenyzőt, mint bármelyik korábbi versenyen.

Döntésük értelmében 32 ország 116 fiatal művésze jutott az elődöntőbe.

A verseny eredetileg 2020 őszén lett volna, a pandémia miatt azonban a szervező Zeneakadémia a világhírű névadó-zsűrielnök opera-énekesnővel egyeztetve úgy döntött, hogy a rangos megmérettetést a tervek szerint 2021. augusztus 29. és szeptember 5. között valósítja meg az EMMI támogatásával.

A továbbjutott fiatal művészeknek nincs okuk aggodalomra: az életkori korláttól függetlenül, eddigi pályázatukkal és teljesítményükkel automatikusan jogot nyertek arra, hogy az új időpontra kitűzött versenyen induljanak. Az 59 férfiból és 57 nőből álló mezőny legfiatalabb és legidősebb tagja is bariton, előbbi egy 19 éves ukrán, utóbbi egy 35 éves japán énekes. Nemzetiségüket tekintve oroszok (23) és ukránok (18) vannak jelentős számban, de 16 fővel képviselteti magát Korea is. Kínából és az Egyesült Államokból egyaránt öten jutottak az elődöntőbe, de indulhat brit, lengyel és izraeli versenyző is, sőt Kongóból, Iránból, Ausztráliából, Venezuelából, valamint Trinidad és Tobagóból is sikerrel jelentkezett egy-egy énekes.

Marton Éva – fotó: Emmer László/ Zeneakadémia

A versenyzők annak a páratlan élménynek lesznek részesei, hogy Marton Éva személyében a nemzetközi operavilág egyik lenyűgöző tehetsége, meghatározó énekművésze mond véleményt előmenetelükről, a közönség pedig a jövő operacsillagaitól hallhatja a világ legszebb operaáriáit.

Az élő fordulókban neves művészekből álló nemzetközi zsűri dönt a 30 ezer eurós első, a 20 ezer eurós második, a 10 ezer eurós harmadik helyezésről, de átadják a szintén 10 ezer euróval járó különdíjat is. A testület elnöke Marton Éva, tagja pedig Peter Dvorsky szlovák tenor, Larissza Gergijeva elismert orosz zongorakísérő és pedagógus, Anatoli Goussev ukrán származású énekművész, tanár, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Peter Mario Katona német operaénekes, a londoni Covent Garden casting igazgatója, Miguel Lerín katalán művészeti menedzser, Meláth Andrea operaénekes, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője, Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, valamint Dmitry Vdovin orosz énekművész, tanár.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!