Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Kovács Zalán László: „A művészet szabadsága egyeztethető a keresztény értékrenddel”

Kovács Zalán László: „A művészet szabadsága egyeztethető a keresztény értékrenddel”

Kovács Zalán László tubaművész, a Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes alapítója, emellett a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója is. A 2020/21-es tanévtől átvette az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium vezetését is. Hogyan befolyásolja a pandémia a művészi munkát, a fesztiválokat, illetve mennyiben tud mindehhez alkalmazkodni a művészeti oktatás? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe.

– A 2020/21-es tanév kezdetétől te vagy az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium új igazgatója. Hogyan esett rád a választás?

- hirdetés -

– Több éve a tanítok itt, nagyon szeretem ezt az iskolát, jól ismernek már. Emellett református vagyok, ez szintén szempont volt. Az pedig nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a tanári kar és a szülői munkaközösség gyakorlatilag egyöntetű véleményalkotása után különösen is megerősödött a személyem iránti bizalom.

– Nem könnyű időszakban vetted át a vezetést. Milyen tervekkel vágtál neki az új tanévnek?

– Mindenki rendelkezésére állok, a szobám ajtaja nyitva, bárki is forduljon hozzám, tanár, szülő vagy diák. A másik kulcskérdés, hogy tanulóink  együttesekben, zenekarokban is muzsikáljanak, így is fejlődjenek és lehetőségük legyen kibontakozni, jelen lenni a zenei életben. Harmadszor pedig szeretnék nagyobb hangsúlyt helyezni nemzetközi kapcsolataink fejlesztésére, akár Európában, akár máshol. A magyar zene, a magyar kultúra érték, amit meg kell mutatnunk határainkon túl is. És nekem nagyon fontos az, hogy összeegyeztessük a művészet, az alkotás szabad gondolkodását a keresztény értékrenddel. Azt hiszem, ez iskolánk esetében sikerült is.

– Az a cél, hogy minden tanulótok művész legyen?

– A célunk az, hogy olyan képzést biztosítsunk, amelynek a végén tanulóink eredményesen felvételizhessenek neves művészeti egyetemekre, karokra. De nagyon fontos, hogy a művészeti képzésünk révén olyan ismeretekkel bővülnek a diákjaink, mely által az emberek elé való kiállás, a mások előtti megszólalás, a kultúránk általános ismerete alapvető adottságukká válik. Így, ha valaki egészen más pályára kerül, akkor is olyan kompetenciákkal bővül, melyek elősegítésére jellemzően nem fordítanak elegendő figyelmet más iskolák.

– Ezt a komplex nevelést mekkora osztályokban lehet megvalósítani?

– Nálunk kizárólag kis létszámú osztályok vannak, mert csak így lehet biztosítani azt, hogy minden egyes óra a matematikától a nyelveken át a szaktantárgyakig valós tudást eredményezzen, szükség szerint fejlesztéssel a nehezebben tanuló diákjaink számára. Így tudunk mindenkit felkészíteni a sikeres továbbtanulásra, a művészeti létre, az élethez szükséges stabil alapok elsajátítására.

Kovács Zalán László

– Említetted a gyakorlat fontosságát. Ezt milyen formációkban tudják a diákok megmutatni?

Erre több lehetőség is van. Fúvószenekara, vonószenekara, énekkara és számos kamaraegyüttese is van az iskolánknak. A klasszikus zene, a jazz-zene, a népzene és az egyházzene mind része az iskolai képzésnek. A zeneművészet mellett a színművészet és a táncművészet a másik két nagy láb, amelyeknél szintén természetes, hogy nagyobb csoportokban állítják színpadra az előadásokat. De az együttjátszás örömét biztosítjuk azoknak is, akik az alapfokú művészeti iskolánkba járnak.

– Most, a pandémia környezetében hogyan folyik nálatok az oktatás?

– Természetesen figyeljük a vonatkozó szabályokat, így vannak online és hagyományos keretek között megtartott órák, kurzusok is, ahogy lehet. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az oktatás nálunk folyamatosan és a korábban megszokott minőségben zajlik. Lehetőség szerint igyekszünk, hogy a járványhelyzet miatt hátrány ne érje a diákokat. Zajlik a felvételi is, minden osztályhoz lehet csatlakozni 5-12. évfolyam között, vagy érettségi utáni szakképzésre. Az 5. 6. és 9. évfolyamokon indulnak új osztályaink, de amint említettem, bármelyik évfolyamunk nyitva áll a művészetek iránt érdeklődő fiatalok előtt.

– A Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója is vagy. Megtartjátok idén?

– Igen, de nekünk is módosítanunk kellett az eredeti elképzeléseinken. Az áprilisra tervezett programsorozatot ketté bontottuk: a kisebb, zárt helyeken, például a templomokban tartandó  hangversenyek esetében az időpontokat őszre helyeztük át, akkor már remélhetőleg jó eséllyel megrendezhetőek lesznek. A nagyobb eseményeket nyárra tervezzük, szükség szerint szabadtéren. Így nagyobb biztonságban lesznek a zenészek és a közönség is.

– A zenész énedről még nem ejtettünk szót, pedig magad is neves tubaművész vagy. Milyen lehetőségeid voltak az elmúlt évben és mik a terveid idénre?

– Speciális helyzetben vagyok, hiszen a rézfúvós együttesem, a Cantores Ecclesiae a Tér-Zene program fellépője volt, így ennek keretein belül adhattunk koncerteket. Ennek az volt a célja, hogy a covid19 idején se maradjanak az emberek zene nélkül. Próbáljuk megtalálni azokat a lehetőségeket, ahol a művészet eljuthat a közönséghez ebben a nehéz időszakban is. A zenésztársaimmal azonban nemcsak muzsikáltunk, de igyekeztünk minél többet jótékony cél megvalósításában is közreműködni.

A Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál is meg lesz tartva idén, több helyszínen. Pakson 2016 óta minden nyáron szervezünk fúvós koncerteket kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok meghívásával. 2018-ban fesztivállá nőtte ki magát a program, amelynek során a koncertek mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások is várták a látogatókat. 2020-ban már több településen rendeztük meg a fesztivált, melyre kiváló hazai előadók mellett többek között az Egyesült Államoktól, Japánig számos országból érkeztek zenészek. Idén hét településen fognak zajlani a programok, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Kalocsa, Madocsa, Paks és Tolna várja augusztus 23-29. között az érdeklődőket.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X