Papageno Radio
Promóció Ha augusztus vége és Dunakanyar: Börzsöny Barokk Napok!

Ha augusztus vége és Dunakanyar: Börzsöny Barokk Napok!

A lassan huszadik évéhez közelítő rendezvény az egyik legrégebbi régi zenei esemény hazánkban – a Consort Zenei Alapítvány idén tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Börzsöny Barokk Napok régi zenei fesztivált.

A fellépő művészek, a visszatérő és új vendégek számára is nagy öröm, hogy a fesztivált sem tavaly, sem idén nem söpörte el a járvány, és hat helyszínen – a Dunakanyar páratlan szépségű településein – gazdag programmal várják a zeneszerető közönséget. A hely géniusza időtlenséget és nyugalmat áraszt: a Duna tekintélyt parancsoló víztömege, a Börzsöny erdőkkel borított csúcsai és a közöttük megbúvó festői falvak tökéletes helyszínei a régizenei koncerteknek.

A fesztivál nevében a „barokk” jelző tágabban értelmezendő: a régizene egész területe – a középkor, a reneszánsz és a kora barokk is – megjelenik a koncerteken, kiváló hangszeres és énekes szólisták közreműködésével.

A Börzsöny Barokk Napok egy korábbi hagyománya idén ismét felelevenedik: a koncertek mellett liturgikus program is helyet kap a fesztiválon: a nyitóesemény a frissen felújított nagymarosi katolikus templomban tartott reneszánsz vesperás lesz, amelyen az 500 éve elhunyt nagy frankoflamand komponista, Josquin des Prez és kortársainak művei szerepelnek a Capella Coronata előadásában, Hegyi Barnabás vezetésével.

Második este a fesztivál házigazdája, a Sebastian Consort Purcell-hangversenyét hallhatjuk Zebegényben, majd a Musica Profana együttes játszik közép-európai kora barokk kamarazenei ritkaságokat a kismarosi ciszterci monostorban. Szombat este a szokolyai református templomban a Consortium Musicum Danubianum együttes koncertje csendül fel „Kódexek zenéje” címmel. A program gerincét XIII—XIV. századi liturgikus zenei művek alkotják.

A zárókoncertet, amely évek óta a Gödi Barokk Napok társrendezvényeként, a Belépés Családostul programsorozat támogatásával valósul meg, idén a Metatron Ensemble adja. Az együttesben a fesztivál koncertjein ritkán felcsendülő barokk trombita játszik központi szerepet.

Met
Metatron Együttes

Az idei fesztivál különlegessége, hogy a rendező Consort Zenei Alapítvány állami támogatásból egy Vági Gyula által épített continuo-orgonával gazdagodott. Az új hangszer az idei Börzsöny Barokk Napokon szólal meg először.

További információ a rendezvény weboldalán érhető el.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!