Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Minden nap színház Mindannyian lovagok vagyunk

Mindannyian lovagok vagyunk

Sardar Tagirovsky: Don Quijote Second Hand – Újvidéki Színház

- hirdetés -

Álom nélkül nincs emberi élet. Szép emlékek nélkül sem. Néha csak sejtjük, ezek mennyi mindent meghatároznak – például azt, ahogyan az ideális életünkről gondolkodunk, amelyért készek vagyunk bármikor megküzdeni. Az Újvidéki Színház revelatív erejű előadása elsősorban erről szól: az emlékeinkért, az álmainkért, végső soron az önazonosságunkért való küzdelem nagyszerűségéről. Sardar Tagirovsky rendezése két perspektívában jeleníti meg a témát: egyrészt a színház műfajának identitása, másrészt a legkülönfélébb emberek személyes életének valamely hétköznapi, mégis meghatározó mozzanata nézőpontjából. Mindezt reflektáltan, rengeteg iróniával.

- hirdetés -

Don Quijote Second Hand (Mészáros Árpád; Újvidéki Színház) – fotó: Srđan Doroški

Az előadás nyitójelenete (egy casting) a színház alapvető sajátosságaira kérdez rá, hogy aztán gyorsan elkezdődjön a váratlan fordulatokban bővelkedő játék: megtalálni valami nemes ügyet az idilli gyerekkorban, amely menthetetlenül elveszett, pontosabban: csakis szélmalomharc árán lenne menthető. Lenyűgöző az a gazdagság, amely a jórészt vajdasági kistelepülésekhez kötődő, felszínre hozott privát emlékekből megképződik. A kezdeti könnyed szituációs helyzetgyakorlatok egyre durvábbakká válnak, erősebben artikulálódik jó és rossz harca, s időnként Cervantes jól ismert mondatai is elhangzanak. A kezdetben visszafogott látvány (díszlet: Dobre–Kóthay Judit) egyre elevenebb lesz, nem kis részben Nagy Bianka vetített filmjének köszönhetően, s a zenei betétek is erősebbé válnak (zene: Katona Dávid). Újabb és újabb nemes hősök, azaz lovagok tűnnek fel, mígnem valamennyi szereplő lovaggá (is) lesz, valamennyien megküzdenek saját szélmalmaikkal.

Don Quijote Second Hand (elöl Ferenc Ágota; Újvidéki Színház) – fotó: Srđan Doroški

Tizenkét remek színészi alakítást élvezhetünk. A Tagirovsky színházfelfogásához szorosabban kötődő Nagyabonyi Emese és Szalai Bence színpadi jelenléte sugárzóan erős, de a többiek (Banka Lívia, Elor Emina, Ferenc Ágota, Huszta Dániel, Krizsán Szilvia, László Judit, Mészáros Árpád, Német Attila, Pongó Gábor és Sirmer Zoltán) játéka is több mint meggyőző.

Kiemelkedően nagy élmény az Újvidéki Színház előadása.

Az előadás alkotóit és játszási időpontjait itt találja

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.