Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Kálomista Gábor: „A színpadon nincs egyarcúság, nincs elvárt ideológiai irány”

Kálomista Gábor: „A színpadon nincs egyarcúság, nincs elvárt ideológiai irány”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kálomista Gábor egyértelműen a jobboldali konzervatív táborhoz tartozónak vallja magát. Rengeteg csörtét vívott baloldali művészekkel nyilvános vitákon és bírósági pereken. Színházában bárki gondolkodhat úgy, ahogy akar, de munka közben nincs politizálás. Az SZFE kapcsán életében először ért egyet valamiben Janisch Attilával. A Thália Színház igazgatóját az Index.hu kérdezte.

- hirdetés -

Több színésze is megszólalt a Színművészeti ügyében a diákok oldalán. Ezt hogy kezeli színigazgatóként?

Talán kilencedik éve igazgatom a Thália Színházat. Itt mindenkinek lehet magánvéleménye a politikáról, és bármi másról is, de az nem kerülhet fel a színpadra. A mi dolgunk az, hogy magas művészi színvonalú előadásokat hozzunk létre, aki ezt másképpen gondolja, az itt nem marad meg. Nem azért, mert elküldöm, hanem mert egyszerűen kilöki magából a közeg.

Találkozott olyan színésszel, aki fontosabbnak tartotta a politikai állásfoglalását, mint a színészi munkáját?

Mindenki a saját lelkiismerete, meggyőződése szerint szólal meg, vagy nem szólal meg az SZFE ügyében is. Molnár Piroska például megszólalt – ő mindig megszólal –, aztán iszunk egy pohár bort a büfében, és megbeszéljük, hogy nem értünk egyet. Nincs egyarcúság, nincs elvárt ideológiai irány. Amíg a próbákon, az előadásokon teljes szívvel, tehetséggel, energiával vesz részt valaki, addig azt gondol, amit akar. Ez a demokrácia.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható….

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X