Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE „Közéleti paraziták generálják a konfliktust” – Balázs Péter is megszólalt az SZFE-ügyben

„Közéleti paraziták generálják a konfliktust” – Balázs Péter is megszólalt az SZFE-ügyben

Balázs Péter szerint egy szűk csoport tüzeli az ifjúságot – a színművész a Kossuth Rádióban nyilatkozott az SZFE-ügyről.

- hirdetés -

Az SZFE-hez „hozzátartozott a megfélemlítésen, lelki terroron alapuló pedagógia módszer” – nyilatkozta Gregor Bernadett, amire Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a következőket reagálta: „végtelenül szomorú dolog, hogy így oktassanak fiatal embereket. Megjegyezte, bár ez az ő idejében nem volt divat, de hallott ezekről a módszerekről, amelyek szerinte oktatási szempontból nevetségesek.

- hirdetés -

„Azt nem kell gyakorolni, hogy hogyan vág egy férfi, vagy egy nő pofon egy másikat, vagy hogy csókolja meg. Inkább arról kellene beszélni, hogy mi az az indíték, ami oda vezet, hogy dühös legyen vagy pedig szerelmes, és ezt csókban fejezi ki” – mondta, kiemelve: a lélekkel kell foglalkozni.

Ide kapcsolódik:
Schilling Árpád: „Az egyensúlyozás ma megalkuvás, nem bölcsesség"

„Amikor sokáig kibeszéletlenül maradnak alapvető problémák, amelyek mélyén nem csupán szakmai, hanem világnézeti különbségek is vannak, sőt azok vannak igazán, akkor bizonyos közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust is generálni, és most is ezt látjuk” – mondta, hozzátéve: „mégis lehet ez egy lépés a megoldás felé, mert kimondásra került, ami eddig csak lappangott”.

„Lehetetlen, hogy csöndben nézzük, hogy a szakmánk egyre zsugorodik és csak úgy lehet beszélni, játszani, ahogy azt néhány – anonim, bár tudjuk, hogy kicsodák – ember gondolja” – mondta, hozzátéve, hogy egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot.

Személyes példaként említette, három színművészt küldött az egyetemre, és a színház állta ennek a költségeit. A második évben észrevette, hogy az a természetes, magától adódó tehetségük, ami virágzott a színpadon, és teltházakat vonzott, fakulni kezdett. „Elmentem egy vizsgaelőadást megnézni, a szégyen pírja ült az arcomon. Rettenetes volt” – mondta. „Nem tudjuk használni a fiatalokat. Ki fogja ezeket a fiatalokat egyáltalában szerződtetni?” – tette fel a kérdést.

Véleménye szerint a megoldás a világos gondolkodás, beszéd, és a tárgyalásokon kevés embernek kellene részt venni. Mint mondta, egyelőre egyetlen embert ismer, akiről tudja, hogy mi a szándéka, és ezért ki is áll, és az Vidnyánszky Attila.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.