Papageno Radio
Színház SZFE Lajos Tamás: „A kuratórium a jogszabályok szerint állt fel”

Lajos Tamás: „A kuratórium a jogszabályok szerint állt fel”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Folyamatosan könyörgünk, hogy üljünk le, és beszéljünk”, mondta Lajos Tamás producer, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kinevezett kuratóriumának tagja a Mandinernek adott interjúban, melyet a Színház Online szemlézett.

Folyamatosan fenntartott hisztériának nevezte Lajos Tamás az SZFE tiltakozását, és úgy véli, a kuratórium a jogszabályok szerint állt fel, legitim módon vonta magához a jogköröket, de az SZFE demonstrálói szerinte nincsenek tisztában a legitimitás jelentésével, valamint nem értik, hogy a „kormány úgy döntött, hogy egy világszerte jól működő rendszer mintájára, alapítványi formában szeretne több egyetemet is működtetni, anyagi erőforrásaikat jelentősen bővítve, sokkal nagyobb szabadságot adva nekik”.

Ide kapcsolódik:
Novák Emil és Zalán János lesznek az SZFE új vezetői

Lajos Tamás szerint értelmetlen volna személyesen megjelennie az egyetem épületeinél, hiszen abból „nyilvánvalóan újabb hisztéria lenne”, valamint meg van győződve arról, hogy éppenséggel a kuratórium erőszakos fellépését akarják kiprovokálni a tiltakozók. Az interjúban ismét utalt arra, hogy a fenntartónak van alternatív terve arra, hogy megszervezze az oktatást úgy is, ha ezt a sztrájkolók nem támogatják. Emellett kritikával illette az intézmény filmes oktatását, de többször is hangsúlyozta, hogy oktatási kérdésekbe nem akar beleszólni.

Ide kapcsolódik:
„Megvan a helyszín és a tanárok is” – Alternatív oktatást szervez az SZFE kuratóriuma

„Ahelyett, hogy örülnének, hogy a kormány láthatóan elkötelezett amellett, hogy rendbe tegye ezt a méltatlan körülmények között működő egyetemet, elindult egy agresszív politikai kampány” – mondta. „Itt semmi más nem munkál, csak a vak gyűlölet” – tette hozzá. „Kimagasló, amit ez a kormányzat a kultúrpolitikában tesz” – adott hangot véleményének Lajos Tamás, és leszögezte: az egész magyar filmfinanszírozási rendszer egyedülálló, amire külföldön is rácsodálkoznak a filmesek.

(Via Színház Online)

Promóció

X
X