Papageno Radio
Színház SZFE Szarka Gábor: „Az, hogy nem lesznek kifizetések, nem fenyegetés volt, hanem tényközlés”

Szarka Gábor: „Az, hogy nem lesznek kifizetések, nem fenyegetés volt, hanem tényközlés”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szarka Gábor, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, aki sejtette, hogy nem lesz könnyű dolga új posztján, amint azt ő is elmondta egy, az ATV-nek adott interjúban.

„Az, hogy katona vagyok, egy szép mese” – kezdte magyarázni Szarka Gábor, hogy miként került az SZFE kancellári székébe. „Büszke vagyok a katona múltamra, de 2016. október elseje óta nem vagyok hivatásos állományban” – folytatta, kiemelve, hogy ő egy ugyanolyan civil polgár, mint például kérdezője. A kuratóriummal egyeztetett, ők keresték fel a poszt kapcsán. Ennek magyarázata az lehet Szarka szerint, hogy a katonaságon belül is olyan területen mozgott, ami a katonai felsőoktatással és közigazgatással foglalkozik, emellett jogász is.

Mint mondta, először nyugalmat kell teremteni az egyetemen és utána lehet megkezdeni azt a munkát, amire úgy gondolja, megfelelően fel van készülve. A diákok szerinte későn értesültek az átalakításról, és „talán nem volt eléggé kommunikálva a minta feléjük”, emiatt lehet az, hogy így reagálnak az eseményekre, ezen nem is lepődött meg, viszont a mostani helyzet már túlment a „normális tiltakozási módon”, mondta.

Borzasztó nagy felelőtlenségnek nevezte, hogy az SZFE diákjai nem engedik be sem őt, sem a kollégáit az egyetemre. Véleménye szerint az egész helyzet jogszerű, és ez az alapja az összes többi döntésnek.

Szarka Gábor azt mondta az egyetem középvezetőinek, hogy ha nem engedik be az intézmény épületébe, akkor nem ír alá semmit, és így nem lesznek fizetések sem. Később Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kiadtak egy közleményt, amelyben azt ígérték, megemelik a dolgozók fizetését, valamint elfogadják a munkarend változatlanságára vonatkozó követelést is, ha az oktatók abbahagyják a sztrájkot.

Ide kapcsolódik:
A sztrájk beszüntetésének feltételével enged az SZFE új vezetése a munkavállalók követeléseinek

„Azt gondolom, hogy az ajánlat egy szép ajánlat, több is, mint amit ők eredetileg kértek” – fogalmazott. Azt is elmondta, a diákokkal szemben nem fog sem erőszakos, sem rendőri fellépésre irányuló dolgokat tenni. „Előbb-utóbb ebből a helyzetből ki tudunk jutni, és ők maguk fognak úgy dönteni, hogy beengednek minket” – vélekedett.

A teljes interjút ide kattintva nézheti meg.

(Via ATV)

Promóció

Stream és színház

X
X