Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Mi is történt a Damjanich utcában?

Mi is történt a Damjanich utcában?

„Az épületet épp olyan ügyeskedő módon emelték el az arra évek óta váró zeneiskolások orra elől, ahogy az Ódryt a színművészetisektől” – írja blogjában az eseményeket közelről ismerő Garai Dóra a Molnár Antal Zeneiskola körüli botrányról. Az írást a szerző engedélyével teljes terjedelmében közöljük:

- hirdetés -

Budapest szívében, Erzsébetvárosban, a Damjanich utca 4. szám alatt kapott új épületet a Freeszfe Egyesület, és ahogyan az várható, az ellenzéki érzelműek ünnepelnek, a kormányoldaliak pedig dühösek. De vannak jópáran, akik a szekértábor-mentalitáson kívül állva értékelik a történéseket. Szerintük pedig az épületet épp olyan ügyeskedő módon emelték el az arra évek óta váró zeneiskolások orra elől, ahogy az Ódryt a színművészetisektől.

- hirdetés -

Tekintve az előzményeket, vitathatatlan, hogy az SZFE-seknek szüksége van új helyre, az ellenzéki vezetésű kerületeknek pedig illik a lehetőségükhöz mérten ehhez a legtöbb segítséget nyújtani. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy mindez milyen áron történik, ahogy az is tagadhatatlan, hogy az ünnepélyes média felhajtással megejtett kulcsátadó természetesen aktuálpolitikai haszonszerzésre is alkalmas.

Azt talán csak a mesékben hívők gondolhatták, hogy Damjanich utca 4. alatti épület kulcsra készen felújítva hirtelen hopp ott termett, netán évek óta ott várt, hátha kell majd valakinek, akinek Niedemüller Péter kék párnákon átadhatja a kulcsait.

Az épületet az előző önkormányzat hosszas egyeztetés folyamán kifejezetten a Molnár Antal Zeneiskola részére, speciálisan kialakított zeneszobákkal, tetőtől-talpig felújította.  Az iskola kérésére és igényeinek megfelelően tervezték a hangszigetelt gyakorlószobákat, a koncerttermet, egyéb műszaki paramétereket, a zeneiskola diákjai pedig abban a hiszemben várakoztak türelemmel évekig, hogy az épületet hatszázad magukkal használhatják majd.

A zeneiskola azonban hoppon maradt, a kerületi polgármester pedig először azt nyilatkozza, szó sem volt ilyen tervekről, majd később már azt nyilatkozta, volt róla szó, de hivatalos dokumentáció mégsem volt erről. A zeneiskola igazgatója azonban mást gondol erről.

Lássuk tehát a történéseket időrendben, objektíven, csak a dokumentumok és tények bemutatásával!

1. Beköltözik a Klebelsberg

2018 májusán a kerületi pénzügyi bizottság határozatot hoz két földszinti helyiség hasznosításáról. Mivel a Damjanich utca 6. alatt székelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pincehelyiségei alkalmatlanná válnak (ázás miatt) a tárolófunkció betöltésére, így a kerület úgy döntött, a Damjanich 4.-ben biztosít helyet az intézménynek.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ egyébként 2017-ben költözött Erzsébetvárosba, és mind a Damjanich 6., mind a Damjanich 4. az úgynevezett Erzsébet Terv keretein belül került felújításra . A fejlesztési koncepció jellemzően, de nem minden esetben uniós pénzből, és egyéb támogatásokból valósítja meg a projekteket. A vonatkozó leírásban az épület jövőbeni funkciója már 2017-ben meghatározásra került:

Az épület tőszomszédságában található, Damjanich utca 4. szám alatti épület rekonstrukciója is hamarosan megkezdődik, a jelenleg üresen álló épületben a Molnár Antal Zeneiskola kap majd a jelenkornak megfelelő „otthont”. A korszerűsítés során az épület valamennyi belső tere megújul, beleértve a külső nyílászárókat, fűtési rendszert, elektromos hálózatot, burkolatokat. A felújítás, amely részben belső átépítést is jelent, az új oktatótermek kialakítására koncentrál, így például a falakat és a nyílászárókat is a zeneoktatás feltételeinek megfelelő hangszigeteléssel látják majd el, az épület udvarában található, üresen álló épületrészben pedig hangversenytermet alakítanak ki. Az épület átadása 2019 közepére várható.

2. 2019. március

A Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság 175/2019 számú határozatában rögzíti, hogy az épület egy részét a zeneiskola számára alakítják ki, melynek felelőse az Erzsébetvárosi Fejlesztési és Beruházási Kft. volt, és kb 407 milliós kerettel gazdálkodhattak.

175/2019. (03.11.) sz. PKB határozat

 

– Beszerzési eljárásokat lezáró döntések –

 

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsága úgy dönt, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata a Damjanich u. 4. szám alatti épület egy részének zeneiskola részére történő átalakítása tárgyú beruházás lebonyolítására vonatkozóan szerződést köt az Erzsébetváros Fejlesztési és Beruházási Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 1076 Budapest, Garay utca 5. 1. em. 119., cégjegyzékszám: 01-09-164125) mindösszesen 321.219.685,- Ft + Áfa (bruttó 407.949.000,-Ft) keretösszeg erejéig a 6901 Erzsébet Terv fejlesztési program cím terhére.

 

Felelős: Vattamány Zsolt polgármester

 

Határidő: azonnal

 

Végrehajtásért felelős: Dr. Máté Katalin – irodavezető – Városgazdálkodási Iroda

A fenti határozatot a Bizottság egyhangúan (5 igen, 0 nem szavazattal, 0 tartózkodással) elfogadta.

3. 2019. április

Ismét a kerületi Pénzügyi Bizottság hozott határozatot közbeszerzési eljárás megindításáról, irodahelységek kialakítására, melyet a PMG Építőipari Kft. nyert meg. Augusztusban egy módosító határozat segítségével pedig a keretösszeg növelésre került. Mind az irodák, mind a zeneszobák kialakítását a PMG végezte, előbbiek a tankerület adminisztratív helyiségeiként, utóbbiak pedig a zeneiskola tanulószobáiként lettek meghatározva.

4. És hogy mi történt ezután?

Az épület felújítását 2019 közepére sikerült befejezni, az érintettek várták az átadást, de ez idő tájt már javában dúlt a kampány az önkormányzati választásra, így feltehetőleg a dolog háttérbe szorult, bár az sem kizárt, hogy taktikai döntés volt a beköltözés késleltetése a választások utánra… ezt nem tudom, megtudhatjuk-e már ennyi idő elteltével.

Ami bizonyos, hogy Erzsébetváros honlapjának üvegzseb menüpontja alatt a választásokat követően is szerepelt még egy karbantartási szerződés, ami zeneiskolaként hivatkozik az épületre, mi több, ez a szerződés idén 2021. január 11-én járt le.

A szerződés lejáratát követő másnapon, pedig láss csodát, kiírásra került egy pályázat, mely igen szűkös időkeretet, mindössze két hetet hagy a pályázat benyújtására, elbírálására, és lezárására, mindezt úgy, hogy az erzsébetvárosi kerületi újságban nem szerepelt, de nagyon igazán sehol nem is volt meghirdetve. Nem is csoda hát, hogy csupán egyetlen jelentkező pályázott, azonban ha elolvassuk a pályázati kiírást, még inkább észrevehető, hogy a pályázati kiírást mintha a nyertesre szabták volna, hiszen jelentős súllyal bír a jelentkező tevékenységében a színházi tevékenység… Így nagy meglepetés senkit nem érhetett, mikor a Várkonyi Zoltán Alapítvány nyert a pályázaton.

Látva a csalódott pedagógusok, zeneiskolások, és szüleik reakcióit a közösségi oldalakon, azt kell mondjam, bármennyire is örülünk és helyesnek találjuk, hogy az SZFE új otthont kaphatott, ennek így nem szabadott volna megtörténnie, ez így nagyon nem volt elegáns. És bár a FreeSzFE szolidaritásáról biztosította a zeneiskola diákjait, mégsem érezték úgy, hogy bár önhibájukon kívül, de belesétáltak egy aktuálpolitikai-haszonszerző kampány kellős közepébe, és inkább a szóbeli együttérzés helyett tettekben mutassák meg, különbek annál, hogy politikai ajándékokat fogadjanak el, vagy gyanúsnak tűnő ügyletek részesei legyenek.

Persze nem szabad elsiklani a tény felett, hogy a Várkonyi Zoltán Alapítvány bérleti díjat fizet az önkormányzatnak, és ez bevétel, ugyanakkor leírásukban olyan átalakítások szerepelnek, amit egyelőre ismeretlen, hogy milyen forrásból fognak finanszírozni, ráadásul ezek az átalakítások a zeneiskolának speciálisan kialakított extrák elbontásával is járhatnak.

„A tornateremben és próbatermekben fekete balettszőnyeget kell lehelyeznünk a padlóra, a falakat feketére kell festenünk, illetve az ablakokat vastag függönyökkel kell elsötétítenünk, hogy a világítás érvényesülni tudjon…Tárolásra alkalmas helységeket kell kialakítanunk a jelmezeknek, kellékeknek és a díszleteknek, illetve öltözőket az előadások szereplőinek…Egy könnyen variálható, mobil nézőtérre is szükségünk van, amit az előadástól függően tudunk elhelyezni, alakítani. Terveink szerint ezt úgy kell kialakítanunk, hogy 70-80 nézőt is fogadni tudjunk…

…Fontos része az épületnek az utcáról is látogatható büfé/kávézó, ami a közösségi tér központja lehet. Ezt a földszinten kell kialakítanunk, illetve az udvart is használnánk a tavaszi, nyári, őszi időszakban.”

A leírásban szerepel továbbá jó pár olyan terv is, amit a jelenlegi helyiséghasználati rendeletünk nem tesz alapból lehetővé, de ezek részletezésétől most eltekintenénk, hogy ne merüljön fel a kekeckedés gyanúja.

5. Érthetetlen a sorrend, a 444-nek így fogalmazott az intézményvezető

„Míg Niedermüllerék közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy „sem a korábbi, sem a jelenlegi kerületvezetés működése alatt nem született olyan határozat, amely szerint az épületben a Molnár Antal Zeneiskola fog működni”, az igazgató azt emeli ki, amit a Közbeszerzési Értesítőben is el lehet olvasni, hogy az önkormányzati cég által 2019 áprilisában kiírt közbeszerzés tárgya egyértelműen a „Damjanich u. 4. szám alatti épületben zeneiskola kialakítása”.

Szemendri úgy fogalmaz: 18 hónapja kéri a városvezetés segítségét, hiába. „Évekig építették ezt nekünk, és ha most kezdenek el új épületet keresni, akkor további évek telnek el, mire beköltözhetünk. Az egyik kérdés az, hogy addig hol legyünk. A másik, hogy miért nekünk kell várnunk.”

Az igazgató megérti az egyetemistákat, akik megkapták az épületet: „mellettük vagyok, ők kollégáink és sorstársaink, de ez túl magas ár”.

„Meg kellett volna fordítani a sorrendet, átadni nekünk a kulcsot, amelyre másfél éve várunk, és az SZFE-seknek mondani azt, hogy segítünk nektek épületet keresni, mire van szükségetek?” – mondja Szemendri.”

6. Hogyan tovább…

Összességében a kialakult helyzet igen szerencsétlen, kínos, és méltatlan helyzetbe hozta mind a zeneiskolásokat, mind az SZFE diákjait, és emellett a kerület polgárait is.

Amennyire kedvezett a jelenlegi polgármester egy megsértett és valóban kisemmizett közösségnek, pont ugyanolyan módon semmizett ki ezzel egy másik ártatlan közösséget. Jótündért játszani más javaival nem éppen elegáns húzás.

Az egyetlen igazi győztes ebben a történetben ismét a pártpolitika, ami politikai népszerűség-szerzésre használta fel a történet mindkét oldalon szereplő diákjait.

Mint kerületi civil egyesület, úgy gondoljuk, ennek nem szabadott volna így megtörténnie.

* A szerző: Garai Dóra és Novák Gergely (Élhető Erzsébetváros Egyesület)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.