Dunakanyar – Kortalan klasszikus Ruttkai Évával és Sztankay Istvánnal

Sztankay István és Ruttkai Éva – fotók: Arcanum/Film Színház Muzsika, Kotnyek Antal / Fortepan

A Dunakanyar egy örökérvényű téma, a remek humor, a játékosság, a flört és a stílusos közhelyek hullámvasútja. Karinthy Ferenc történetében egy férfi nem sokkal zárás előtt téved be egy dunakanyarbeli kis presszóba, ahol izgalmas és váratlan momentumok következtében szembesülhet a személyes múlt különböző szegmenseivel, egy vele lelki rokonságban álló nő tükrében.

Az egyfelvonásos, kétszereplős drámának ősbemutatója 1966-ban, a Madách Kamaraszínházban volt Domján Edit és Mensáros László felejthetetlen duójával. Ezt követően a mű több hazai és nemzetközi színpadon is szerepelt az idők során, a legemlékezetesebb adaptáció azonban az 1981-es Szirtes Tamás-féle rendezés lett Ruttkai Éva és Sztankay István főszereplésével. A kultikus szentendrei Nosztalgia Kávéház udvarán futó előadás egyik kuriózuma az autentikus helyszín volt, amely tökéletesen lekövette a Dunakanyar bensőséges, nosztalgikus, humanista hangulatait.

A Szirtes-féle változatból 1985-ben televíziófelvétel is készült, amely mára már valóságos időkapszulává vált. Kortalan klasszikus ez, ami a kortárs fronton is bátran helyt állhat és inspirációt nyújthat a hétköznapok mókuskerekében.

„Oly természetes minden mozdulatuk, szavuk, hogy az ember nem is színielőadás nézőjének érzi magát, hanem vendégnek, aki ottfelejtődött egy sarokban, senki nem figyel rá, s ő hívatlan tanúja lesz egy valóságos jelenetnek” – írta Morvay István 1981-ben az Esti Hírlapban. „Ruttkai Éva tehetségének nincs kora. Ha akarná, játszhatná harminc körülinek a Kávéfőzőnőt, de – egyetértésben a rendezővel – nem akarja, és ettől kap ez a dunakanyari Dunakanyar az eddigiektől eltérő hangsúlyokat.”

Ide kapcsolódik:
Stíluskirályok – A hazai színháztörténet emblematikus alakításai

„Nőpárti darab. Nem csak Ruttkai Éva szenvedélyes játéka billenti el a mérleg nyelvét, Karinthy Ferenc írásának szemlélete is ilyen. Nő és férfi kapcsolatában, a szerelem, a magány viselésében a nőt mutatja erősebbnek, bár sérülékenyebbnek” – vélekedett Budai Rózsa a Vas Népében.

Források:

 

Morvay István: Nosztalgiát ébresztő előadás. Ruttkai Éva és Sztankay István a Dunakanyarban. Esti Hírlap, 1981/ 160. 2.

Budai Rózsa: Egy férfi és egy nő. Karinthy Ferenc: Dunakanyar. Vas Népe, 1982/ 28. 5.