Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Opera ABC – Szerelmi bájital

Opera ABC – Szerelmi bájital

Sz, mint Szerelmi bájital Ha operára gondolunk, általában a hatalmas tablók, nagy tragédiák, harsogó érzelmek ugranak be elsőre. Pedig a műfaj történetét végigkísérték éppúgy a vígoperák is. Apró, napi fogyasztásra szánt szellemességek. Korának egyik legtermékenyebb szerzője volt Gaetano Donizetti, aki egyéb művei mellett harminckét év alatt hetvennégy operát írt. Ezek jórésze az elmúlt másfél évszázad alatt feledésbe merült, de az utóbbi évtizedekben többet találtak meg, rekonstruáltak és újítottak fel. Kellemes darabok, de mostani egyikük sem elfeledett remekmű. Fontos nézőpont a mostani szem, hiszen az 1900-as évek elején Donizetti életművet a világban szinte kizárólag a Lammermoori Lucia képviselte. Ha a Bájital olykor mégis felbukkant egy-egy színházban, azt kizárólag a tenoristáknak köszönhette. Maga Enrico Caruso is örömmel komédiázott a remek vígoperában, de Tito Schipa és Beniamino Gigli is nagyon szerette a szerepet, sőt az idős Giglivel egy olyan teljes felvétel is ránk maradt, ahol Adinát a lánya, Rina énekli.

- hirdetés -

 

Miről szól a darab? Nemorino a kissé együgyű, ám szeretnivaló fiú szerelmes Adinába. A gazdag leányka látványosan kacag a fiú érzelmein, de közben fél szemmel méreget, valamiért imponál neki a félszemmel mindig rajta csüngő lovag. Adina egy szórakoztató könyvecskét olvas bizonyos Trisztán vitézről, akit a szép Izolda szerelmi bájitallal láncolt magához. Nemorino agyában fészkel a mese. Katonák érkeznek, élükön a peckes Belcoréval. Az őrmester – Nemorino kétségbeesésére – azonnal a legszebb lánynak kezd udvarolni, látszólag nem is minden eredménytől mentesen. Nagy a forgalom a faluban ezen a napon, ugyanis kisvártatva egy kuruzsló is arra vetődik. Dulcamarát csodadoktorként tiszteli a nép, noha a nagy körítéssel árult varázsital, mely a világ összes nyavalyáját gyógyítja, nem más mint jóféle muskotály. Nemorino azonnal rájön, hogy ez csakis az a bájital lehet, mely Trisztánék szerelmi életét is rendbe hozta. Utolsó fillérjein vásárol is egy flaskát, miután gondos használati utasítást kap Dulcamarától. Ahogy fogy a varázsszer, arányosan a fiú bátorsága is növekszik. A szembejövő Adina nem érti a változás okát, bőszíti Nemorino hirtelen támadt magabiztossága. Hogy megleckéztesse őt, gyorsan igent mond Belcore házassági ajánlatára. Nemorino nagyon megijed, ugyanis Dulcamara leírása alapján a bájital csak egy nappal később hat.
Vidám eljegyzés zajlik a kocsma udvarán. Csak a menyasszony homloka borús: mit ér az egész, ha Nemorinót nem tudja gyötörni vele. Ahogy elvonul a tömeg, előkerül a fiú. Dulcamarát keresi, hogy a hatást fokozandó újabb italt kérjen tőle, a csodadoktor azonban ingyen nem ad belőle. A kétségbeesett Nemorinónak egyetlen ötlete támad, beáll katonának, és az első zsoldját csodaszerbe fekteti. Időközben egy pletyka terjeng a városkában, miszerint a fiú dúsgazdag bácsikája elhunyt és minden vagyonát unokaöccsére hagyott. Amikor az erősen elázott Nemorino ismét előkerül, sehogyan sem érti, mért lett hozzá váratlanul kedves az összes lány. Nála csak Adina csodálkozik jobban. Az éj leple alatt távozó Dulcamarától megtudja a csodaszer titkát és azt, hogy Nemorino érte még a katonák nehéz kenyerét is vállalná. Ez végképp meglágyítja a lány szívét, tisztázza Belcoréval a kapcsolatát és kiváltja Nemorinot is. Minden akadály elhárul a fiatalok boldogsága elől.
 
Mitől izgalmas a darab? Ha van opera, amin keresztül el lehet kezdeni a műfajjal való barátkozást, akkor a Szerelmi bájital mindenképpen ilyen. Könnyen kezelhető, üdítő cselekmény, végig sziporkázó Donizetti dallamok, melyek ékköve Nemorino méltán híres románca. Csak feltöltődve mehetünk haza egy Szerelmi bájital előadás után. De minden komédia-vígopera titkon keserűséget is rejt, gondoljunk csak a megpofozott Don Pasqualéra, a hullagyalázó Gianni Schicchire, vagy akár az Ory grófja Mariannéjára, aki előtt a házasság eszményén kívül minden szent. Az élet nagyon súlyos kérdéseit dobják fel ezek a látszólag habkönnyű darabok és általában úgy adnak rá megnyugtató választ, hogy közben sokszor észre sem vesszük a felvetett problémakörök húsbavágó mivoltát. A Szerelmi bájital harmadik percében tudjuk, hogy végül Nemorino meg fogja kapni Adinát. De jó vásárt csinál vele? Megérdemli őt a lány? Miféle házasság lesz ez, ha elmúlnak az első lángok? Ezeket a kérdéeseket Donizetti nem feszegette természetesen, de nekünk, a 21. század gyermekeinek nem árt feltennünk magunkba. Tanulságos válaszok születhetnek. 

Előző cikkTirana trip 09
Következő cikkSzáz éve írták

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X