Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Bécs 2015/2016

Bécs 2015/2016

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Meglepően későn, csak tegnap hirdette meg következő évadját a Wiener Staatsoper. Erre bizonyára jó okuk volt. Dominique Meyer igazgató mellől sorra tűnnek el az egykori harcostársak. Franz Welser-Möst főzeneigazgató az évad elején távozott a színháztól, a tegnapi sajtótájékoztatóra pedig Manuel Legris balettigazgató is beteget jelentett.

A 2015/16-os szezonban mindössze hat operapremiert tartanak az Opernringen – ami meglehetősen kevésnek tűnik a budapesti harminckettővel szemben. Az október 4-i Macbethet Alain Altinoglu vezényli és Christian Räth rendezi, a főszerepeket Ludovic Tézier, Ferruccio Furlanetto és Tatiana Serjan énekli. Több mint fél évszázad után kerül vissza a műsorra az elkoptathatatlan karácsonyi német gyerekopera, a Jancsi és Juliska Christian Thielemann vezényletével, Adrian Noble rendezésében. A testvérpárt Daniela Sindram és Chen Reiss, a Boszorkányt Michaela Schuster alakítja. December 15-én folytatódik az eddig nem túl sikeres Janáček-ciklus. A Staatsoperben eddig sohasem játszott Makropulos ügyet Jakub Hrůša vezényli, Peter Stein rendezi, a címszerepet Laura Aikin énekli. Magyar bemutatóval is készül Bécs, Eötvös Péter méltán legnépszerűbb operáját a Három nővért a szerző maga tanítja be. A Yuval Sharon lesz, a testvéreket ezúttal három énekesnőre bízták. Marco Arturo Marelli Stockholmban és Grazban sikert aratott Turandot rendezése 2016 áprilisától Bécsben is látható lesz. Az est szenzációjának Gustavo Dudamel bemutatkozása ígérkezik. A főszerepekben Lise Lindstrom, Johan Botha és Anita Hartig lépnek fel. A Staatsoper felkérésére komponálta Johanna Doderer a Fatima, avagy a bátor gyereket című operáját, melyet karácsony előtt mutatnak be. A balettegyüttes egy modern estet és Nureyev-féle Kalózt kínálja újdonságkén.

A színház repertoárja kétség kívül ma is az egyik legnagyobb a világon, a premiereken kívül 45 operát játszanak jövőre. A Staatsoper Mozart – Wagner – Richard Strauss pillérjei kevés újdonságot tartogatnak. Számunkra talán a legérdekesebb, hogy mindhárom mester munkáit (Don Giovanni, Titus kegyelme, Ring, A rózsalovag) Fischer Ádám vezényelheti a főzeneigazgató nélküli színházban. A négy nagy Mozart operán kívül – Don Giovanni (Mariusz Kwiecien, Erwin Schrott), Figaro házassága, Cosi fan tutte, A varázsfuvola – csak a Titus kegyelmét (Véronique Gens) adják. Egy teljes Ring ciklust játszanak (Waltraud Meier, Linda Watson, Christopher Ventris, Stephen Gould, Tomasz Konieczny, Eric Halfvarson), valamint a Bolygó hollandit, a Lohengrint és a Parsifalt (Violeta Urmana). Tovább játszák a tavasszal bemutatott Elektrát (Peter Schneider, Anna Larsson, Nina Stemme, Anne Schwanewilms), az elmaradhatatlan Rózsalovagot (Anja Harteros) és Salomét, valamint az Arabellát (Anja Harteros) és az Ariadnét.
Hat népszerű Verdi operát tartogat a szezon, természetesen sok sztárral: a Rigolettót (Joseph Calleja, Alexandra Kurzak, Ambrogio Maestri / Juan Diego Flórez, Carlos Alvarez, Olga Peretyatko) a Traviatát (Pavol Breslik, Alvarez / Plácido Domingo), Az álarcosbált Ramón Vargas, Simon Keenlyside, Kristin Lewis / Piotr Beczala, Dmitri Hvorostovsky, Krassimira Stoyanova), az Aidát, a Don Carlost és a Simon Boccanegrát (Dmitri Hvorostovsky Ferruccio Furlanetto, Barbara Frittoli). Puccini három ősrégi repertoár-előadása – Pillangókisasszony, Bohémélet, Tosca (Martina Serafin, Roerto Alagna / Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann, Bryn Terfel), mellett a pár éves Manon Lescaut kerül vissza a műsorra, a címszerepben Anna Netrebkóval. Jövőre is szép számmal lesznek bel canto operák, a tavaszi Don Pasquale (Ildebrando D`Arcangelo, Juan Diego Flórez) mellett a Boleyn Anna (Edita Gruberova), a Szerelmi bájital (Erwin Schrott), A sevillai borbély és a Hamupipőke.

A hagyományos német repertoárt ismét a Fidelio és A denevér képviseli, a kortárs darabokat az idén nyáron bemutatásra kerülő Vihar, a szerző, Thomas Adés vezényletével. A francia vezetés nagy hangsúlyt fektet a francia operákra. Gluck Alkésztisze (Véronique Gens) mellett a Rómeó és Júlia (Juan Diego Flórez) a Werther (Elīna Garanča) és a Manon (Diana Damrau, Ramón Vargas) is sztárszereposztásban lesz látható. Szép számmal maradtak a műsoron a megújult szláv darabok. Az Anyeginen (Anna Netrebko, Ferruccio Furlanetto) és a Ruszalkán (Krassimira Stoyanova) kívül két-két Muszorgszkij és Janáček opera színesíti a repertoárt, a Borisz Godunov (René Pape), a Hovanscsina, A ravasz rókácska és a Jenufa.
A teljes műsor itt olvasható.

Előző cikkSzappanopera Texasban
Következő cikkParsifal, anyanyelven

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X