Papageno Radio
Uncategorized Életműdíjat kap Margaret Atwood

Életműdíjat kap Margaret Atwood

A kanadai író, költő, irodalomkritikus a békét és a társadalmi igazságosságot hirdető irodalom erejét ünneplő életműdíjat kapja – írja az Index

A 80 éves Atwood szerint nem minden könyv a béke és a megértés irányába mozdít előre, de az irodalom segíthet az embereknek empátiát, mások elfogadását megtanulni. Sharon Rab, a Dayton Irodalmi Békedíj Alapítvány alapítója és elnöke szerint Atwood írásain keresztül az emberek sürgető társadalmi és környezetügyi kérdésekkel ismerkedhetnek meg.

„A Dayton Irodalmi Békedíj gondozóinak közlése szerint a kanadai irodalom nagyasszonya a Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Awardot kapja meg. A díjat a néhai Richard Holbrooke amerikai nagykövetről nevezték el, ő hozta tető alá 1995-ben a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást.”

Atwood első verseskötetét magánköltségen jelentette meg Double Persephone címmel 1961-ben. 1969-ben megjelent első regényét, a The Edible Woman című társadalmi szatírát sokan feminizmusának korai példájaként emlegetik.

Ide kapcsolódik:
Margaret Atwood regényéből készít balettet Wayne McGregor

„Az irodalmi világhírt A szolgálólány meséje című, orwelli ihletésű, 1985-ös disztópiája hozta el számára, mely amely a nők elleni elnyomás szimbóluma lett. A műből 1990-ben film készült, majd 2017-ben nagy sikerű amerikai tévésorozat. A szolgálólány meséjének folytatása, a Testamentumok 2019 szeptemberében került a boltok polcaira, és a tervek szerint ebből is tévésorozat készül.

Ide kapcsolódik:
Margaret Atwood továbbmeséli A szolgálólány meséjét

Atwoodnak több műve is olvasható magyarul, többek között egyik legnagyobb szabású disztópiája, a MaddAddam trilógia (Guvat és Gazella, Az Özönvíz éve, MaddAddam), amelyben egy esetleges világégés társadalmi és vallási aspektusait vizsgálja.

(Via Index.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!