Papageno Radio
Blogok Baltikum Káel Csaba Litvániában rendez Kékszakállút

Káel Csaba Litvániában rendez Kékszakállút

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A vilniusi Nemzeti Opera százéves darabbal tiszteleg Litvánia függetlenségének 100. évfordulója előtt: az évadot A kékszakállú herceg vára című Bartók-művel nyitja meg, amelyet száz éve mutattak be először Budapesten – mondta el a szeptember 28i premier előtt Káel Csaba, rendező.

Bartók egyfelvonásos operáját a klasszikus felállásban fogják játszani, A csodálatos mandarinnal együtt. Két kiváló magyar énekes áll majd a színpadon A kékszakállúban: Szántó Andrea énekli Juditot, Cser Krisztián pedig Kékszakállút. A díszletet a világhírű díszlettervező, Boris Kudlička készítette mindkét darabhoz. A csodálatos mandarint Krzysztof Pastor, a Lengyel Nemzeti Opera balettigazgatója koreografálja.

A Baltikumra koncentrál az idei CAFe Budapest

A rendező arról is beszélt, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést, és érezhetően nagyon nagy az érdeklődés a mű iránt, hiszen még nem játszották a Litván Operában.

 Nagyszerű, hogy egy olyan helyen is elhangzik majd a Bartók-mű, ahol nem annyira ismert – jegyezte meg.

Az előadás különlegessége, hogy a két önálló darab dramaturgiai szempontból is kapcsolódik majd egymáshoz.

A díszlet stílusában és szerkezetében is lesz átfedés, de ami összeköti a két előadást, az egy érdekes pillanat: a szerelembe belehaló mandarinnak – egy régi filmes effektus felhasználásával – a szemére, a szembogarára közelítünk. Komoly vetítési technikát alkalmazunk majd. A második felvonásban a mandarin szemének mélységéből érkezünk meg a Kékszakállú tekintetébe – emelte ki a rendező.

Az előadást ősszel három alkalommal játsszák, de mint Káel Csaba hozzáfűzte, repertoárdarabja lesz a színháznak, amit szintén nagyon fontosnak tart.

 Reméljük, hogy Litvániában is felvirágzik Bartók kultusza. Nagyon szép gesztus volt a litvánoktól, hogy a függetlenségük ünnepét összekapcsolták ennek a százéves műnek a bemutatójával – hangsúlyozta.

A rendező felidézte, hogy több mint két évvel ez előtt Kocsis Zoltánnal közösen dolgozott a Kékszakállún, majd idén februárban Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásosával összekapcsolva adták elő a Müpában.

Promóció

Stream és színház

X
X