Papageno Radio
- hirdetés -
Live Beethoven Másodikjával folytatódik a Kodály Filharmonikusok koncertfilmsorozata

Beethoven Másodikjával folytatódik a Kodály Filharmonikusok koncertfilmsorozata

A Kodály Filharmónia Debrecen és a Papageno​ közös koncertfilm közvetítés-sorozatának következő alkalmával, április 14-én Beethoven II. (D-dúr) szimfóniáját hallhatjuk Kollár Imre vezényletével.

- hirdetés -

Beethoven szimfóniái közül a második kirobbanóan fiatalos energiát és derűt sugároz. Bár szerzője a darabot szokásához híven hosszasan alakítgatta, de végső formájával elégedett volt, sőt legjobb művei között tartotta számon.

- hirdetés -

Formailag a klasszikus négytételes hagyományt tükrözi, sőt még a szonátaformájú nyitótétel elején szokásos lassú bevezetést sem mellőzi. Témái erőteljesek és kontrasztosak. Zenekarának hangzása már jellegzetesen beethoveni, a testes vonóskarhoz kettőzött fúvósok és timpani társulnak.

A pasztorális jellegű Larghetto második tétel után valódi Scherzot hallunk, majd egy ellenállhatatlanul ötletes és fordulatos Allegro molto zárótételt élvezhetünk.

Előadják a Kodály Filharmonikusok, Kollár Imre vezényletével. A felvétel 2020. január 14-én készült, a Kölcsey Központban. A hangverseny a Kodály Filharmonikusok „Beethoven 250” sorozatának része.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.