Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok A szecesszió világnapja Bizarr fantázialények és kecses pillangók: állatábrázolások a szecesszióban alfától omegáig

Bizarr fantázialények és kecses pillangók: állatábrázolások a szecesszióban alfától omegáig

Játsszunk csak el a gondolattal, hogy a műtárgyakon látható állatfigurák életre kelnek! Higgyék el, ez nem is olyan furcsa, hisz a műtárgyak és az élővilág pazar találkozására várja az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeumban a szecesszió világnapján, június 12-én.

- hirdetés -

Az idei világnapon a műtárgyakon megjelenített állatoké lesz a főszerep, ezt a sokoldalú és színes világot vezetett állatkerti sétákkal, szecessziós építészeti túrával és természetjárással szeretnénk bemutatni.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Rejtőzködő, mágikus és rémisztő állatok - Fotópályázat szecessziós motívumokról

A századforduló tervezői számtalan kreatív módon jelenítették meg alkotásaikon az állatfigurákat, a szecesszió irányzata a játékosság és kísérletező kedv új dimenzióit nyitotta meg ezzel a tematikával. A természet ihlette növény- és állatábrázolások teszik még különlegesebbé a korszak iparművészeti tárgyait.

A szecesszió világnapja

A szecesszió világnapja rendezvényeinek kiemelt helyszíne a Ráth György-villa; a századforduló dekoratív stílusában berendezett épületben és a hozzá kapcsolódó kertben egész nap tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok és interaktív workshopok várják az érdeklődőket.

Vajon tudjuk-e, hogy az egyes állatfigurák mit jelentettek a századforduló művészetében,

valamint a művészek hogyan és milyen formában ábrázolták őket? A Bizarr szecesszió című interaktív program a századforduló művészeti stílusa által kifejezetten kedvelt páva-, szitakötő-, pillangó- és kígyóábrázolásokra fókuszál majd, amelyek már a korábbi korok művészetében is szimbolikus jelentéssel és tartalommal bírtak.

Váza Tavirózsás tó felett szálló szitakötővel, Émile Gallé alkotása (Nancy, 1890) - forrás: IMM
Váza Tavirózsás tó felett szálló szitakötővel, Émile Gallé alkotása (Nancy, 1890) – forrás: IMM

A villa kertjében az Apródok állatos műhelye kreatív kézműves programjával szintén az állatábrázolások tematikához kapcsolódik, ahol pillangós ablakdísz, pávatollas fejdísz vagy állatmintás kitűző készíthető.

A szép mindig bizarr című programunk a fantázialények különleges világát tárja majd fel. A képző- és iparművészet kontextusa más-más megközelítésben mutatja be az állat-, sőt, növénytestű fantázialényeket, amelyekről ezúttal kiemelten Nagy Sándor, valamint Krieger Béla alkotásai révén kap képet az érdeklődő.

A program idén túlnyúlik a Ráth-villa keretein, szombat délelőtt a Normafánál, délután pedig a Margitszigeten induló, SzecessziZOO című természet-és állatvilág felfedező sétánkat ajánljuk mindenkinek, aki szeretne új perspektívából tekinteni a műtárgyakra, a természetre.

Nem utolsósorban pedig jöjjön velünk az Állatkertbe, a szecessziós műtárgyak, az építészet és az élővilág pazar találkozására! Állati jó szecesszió! címmel tematikus vezetéseink helyszíne ezen a szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol az Iparművészeti Múzeum állatokat ábrázoló műtárgyait és az ott élő kedvenceinket egyszerre láthatjuk.

A kert legendás szecessziós épületeit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közreműködésével fedezhetjük fel,

míg Hanga Zoltán állatkerti szóvivő egy sétainterjú közben meséli majd el kedvenc állatkerti történeteit.

Hogy az állatkerti hangulatból haza is tudjunk vinni majd egy emléket, ne feledjünk el állatfigurás ékszereket készíteni magunknak a Katta-Piknik pihenőjében.

Az állatkerti programokra nyerje meg a páros belépők egyikét! Tegye próbára szerencséjét, töltse ki az alábbi kérdőívet és vegyen részt a sorsoláson!

Várjuk önöket 2021. június 12-én, a szecesszió világnapján!

Szecesszió világnapja
Szecesszió világnapja

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Önnek mit jelent a szecesszió? Mire figyel egy múzeumban? Hogyan ismerkedik meg egy új várossal? Töltse ki kérdőívünket, a kitöltők között művészeti albumokat sorsolunk ki!

Iratkozzon fel az Iparművészeti Múzeum hírlevelére, értesüljön elsők közt programjainkról.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.