Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok A szecesszió világnapja Rejtőzködő, mágikus és rémisztő állatok - Fotópályázat szecessziós motívumokról

Rejtőzködő, mágikus és rémisztő állatok – Fotópályázat szecessziós motívumokról

Magyar kezdeményezésre a júniusi szecessziós világnap – évekkel ezelőtt – bekerült a szecessziós városok hálózatának hivatalos programjába, és 2018 óta a RANN minden évben megjelöl egy központi témát: az idén a kedvenc állatmotívumokat. Fotópályázatukon érdemes elindulni!

- hirdetés -

Valószínűleg a szecesszió az egyik legnépszerűbb művészeti stílus. Eme örökség kutatása, megőrzése és további népszerűsítése a célja az 1999-ban létrejött Réseau Art Nouveau Network-nek (RANN), amelynek a budapesti Iparművészeti Múzeum is tagja.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A szecesszió világnapja – új blog indul a Papagenón!

A Réseau Art Nouveau Network-nek ma már majd’ húsz – főként – európai tagja van, köztük az Iparművészeti Múzeum, Szeged városa, Nagyvárad, a szerb határ közelében lévő Szabadka. Résztvevő – többek mellett – Barcelona, Bécs, Brüsszel, Darmstadt, Ljubljana, Nancy, Riga, Európán kívül pedig Havanna. Ezeket a városokat nemcsak múzeumok képviselik, hanem egyetemek és városi fenntartású intézmények is. További érdekesség, hogy a brüsszeli központú szervezet 2014 óta az Európa Tanács Kulturális Útvonalai közé tartozik.

A szecesszió világnapja

Mennyire ismeri Budapest szecessziós örökségét? – kérdezte februárban Instagram-oldalán a hálózat, majd egy héten át fővárosunk épületeit népszerűsítette. Több fotót és információt posztolt két Lechner Ödön tervezte budapesti épületről, az Iparművészeti Múzeum régi és mai arcáról, valamint a Földtani Intézetről.

A szervezet nemcsak honlapján és közösségi felületein tevékenykedik, hanem aktívan részt vesz európai pályázatokon, valamint konferenciákat, szakmai találkozókat, vándor-kiállításokat szervez, kiadványokat szerkeszt, hogy minél alaposabban megismertesse követőit ezzel a gazdag és művészettörténetileg jelentős korszakkal.

Közeledik június 10., azaz a szecesszió világnapja (Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napja), amely magyar kezdeményezésre bekerült a hálózat hivatalos programjába. Annyira komolyan veszi a RANN ezt a világnapot, hogy minden évben kijelöl egy központi témát, amelyhez „intézményei” is csatlakozhatnak különböző eseményekkel.

2018-ban ez a topik a „kedvenc építészek”, 2019-ben a „lépcsőházak”, 2020-ban az „ólomüveg ablakok” voltak, az idén pedig az „állatmotívumok” lesznek.

Az állat- és növényvilág formavilága ugyanis mindig kulcsszerepet játszott a szecesszió díszítő motívumai között. Az alkotók nagy kedvvel díszítették – többek között – lepkét, szitakötőt, pávát és kígyót formázó motívumokkal az épületeket, bútorokat és ékszereket, dísz-, valamint használati tárgyakat.

Nemcsak témát javasol, hanem fotópályázatot is hirdet ebben a témában a hálózat: június 6-ig várják a szecessziós állatmotívumokat ábrázoló fotókat!

A beérkezett pályaműveket június 10-én, a szecesszió világnapján teszik közzé a RANN Facebook-oldalán, amelyre a Facebook közönsége adhatja le szavazatát. A beérkezett pályaművek közül három díjat osztanak majd: a legrejtőzködőbb-, a legmágikusabb-, valamint a legrémisztőbb állat kategóriában.

 

A fotópályázat FB eseménye ide kattintva elérhető.
———
Gyertek el ti is június 12-én a Ráth György-villa szecessziós napjára! Számos olyan programmal készülünk, amely kapcsolódik a világnap idei tematikájához, „állatmotívumok” témakörhöz.

Belvárosi vadon – városi séta
Sétánk során a szecesszió kedvelt díszítőmotívumai, az állatábrázolások nyomába eredünk a pesti belvárosban
Séta időpontok: június 12. , 10.00 és 16.00

SzecessziZoo
Természet a művészetben és művészet a természetben, szabadtéri zoopedagógiai foglalkozás kicsiknek és nagyoknak
Séta időpontok: 10.00 óra Normafa és 15.00 óra Margitsziget

Apródok állatos műhelye
Workshop gyerekeknek Ráth György-villa kertjében
Állatmintás kitűző, pillangós ablakdísz, pávatollas fejdísz készítése, gipsz állatfigurák festése
Helyszín: Ráth György-villa kertje, Városligeti fasor 12.
Időpont: 10.00 – 14.00

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Önnek mit jelent a szecesszió? Mire figyel egy múzeumban? Hogyan ismerkedik meg egy új várossal? Töltse ki kérdőívünket, a kitöltők között művészeti albumokat sorsolunk ki!

Iratkozzon fel az Iparművészeti Múzeum hírlevelére, értesüljön elsők közt programjainkról.

EU támogatás

Project cofunded by European Union funds (ERDF, IPA II). A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. Projektazonosító: DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével

interreg logó

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.