Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso blog Tíz kép - A Casa Verdi és lakói

Tíz kép – A Casa Verdi és lakói

Giuseppe Verdit, valamikor 1887 táján kezdte el foglalkoztatni egy idős zenészek számára létesítendő milánói otthon gondolata. Az épület végül Camillo Boito –  a zeneszerző Arrigo bátyja – tervei alapján 1899–re készült el. Verdi azonban végrendeletében kikötötte, hogy az otthon csak halála után nyithatja meg kapuit. 1901-ben ide temették az idős zeneszerzőt és feleségét, egy évvel később  pedig az első lakók is beköltöztek. A Casa di Riposo per Musicisti ma is abban a formában működik, ahogy létrehozója megálmodta, s a benne élő idős művészek minden nap hálával gondolnak Giuseppe Verdire, akinek öröksége könnyebbé teszi életük utolsó időszakát.
1. A Boito testvérek és Verdi megtekintik az építkezést.

- hirdetés -

2. Camillo Boito homlokzati tervrajza
3. Képeslap a megnyitás utáni évekből
4. A Casa Verdi az 1960-as években
5. Az épület lelke, a zeneterem, amely ma is szinte változatlan formában ad helyet az idős művészeknek szóló koncerteknek
6. A Scala művészei rendre ellátogatnak a Casa Verdibe egy-egy koncert erejéig. Így tett tavaly a legkiválóbb aktív olasz bariton, Leo Nucci is. 
7. Herbert List volt az első jelentős fotós, aki fantáziát látott a művészotthon lakóinak lefotózásában. Az 1950-ben készült képen Silvo Seri basszista látható.
8. Eric Bachmann képén legendás szoprán Sara Scuderi, aki Daniel Schmid 1984-ben forgatott Tosca csókja című filmjében – melyet a Casa lakóiról forgatott – is főszerepet kapott.
9. Luisa Mandelli egykor Maria Callas oldalán a Traviata Annináját énekelte, napjainkban pedig a Scala rettegett karzatának egyik legelkötelezettebb szószólója. Fotó: Settimo Bendusi
10. Angelo Loforese, a Casa mostani “sztárja”, aki néhány napja ünnepelte 97. születésnapját. 
 

- hirdetés -
- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!